Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Virtuális kalendárium - 21. ablak

Virtuális kalendárium - 21. ablak

22. december 21. 08:00 szerda

Ahogy az egyén, úgy egy város életében is vannak fontos, meghatározó mérföldkövek: a monumentális beruházások mellett a mindennapok apróbb-cseprőbb történései gyakran az emlékezet homályába vesznek. Mi lehetne hát jobb alkalom felidézni az év eseményeit, mint az adventi időszak? Az Esztergom Újság ezzel a virtuális kalendáriummal kezdi meg az ünnepre hangolódást. Mától kezdve minden nap kinyitunk egy virtuális ablakot, melyen keresztül visszanézünk a 2022-es év eseményeire.

Nyissuk ki hát a huszonegyedik ablakot, és idézzük fel, mi minden történt Esztergomban novemberben!

Az október végén született költségcsökkentő döntések hatására a hónap elején egyeztetések zajlottak le a város vízisport-egyesületei valamint óvodái között is, melyek kompromisszumos megoldásokkal zárultak. Az egyesületek jelezték, hogy a buborék felállítása nem feltétele az edzéseiknek, így minimális többletköltséggel üzemeltethető tovább az intézmény. Az élményfürdő finanszírozásához hasonlóan a strandfürdő fenntartására is létrehoztak egy energiaalap számlát, amelyre bárki, aki szívén viseli a strandfürdő ügyét befizethet tetszőleges összeget. Ezt követően az óvodákról szóló döntés és revízióra került, minden érintett legnagyobb megnyugvására az érintett intézmények változatlan rendben folytathatják működésüket.

A költségcsökkentő intézkedések országosan is éreztették hatásukat, ennek egyik kardinális pontja a kis posták bezárása volt. Városunk polgármestere azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és tárgyalásokat kezdeményezett a szolgáltatóval, melynek során sikerült kijárnia, hogy a két bezárásra ítélt esztergomi posta (a szentgyörgymezői és a pilisszentléleki) január 2. napjától újra kinyisson.

Novemberben meglett Esztergom első Michelin csillagos étterme: a 42 Restaurant kapta meg a nívós jelzést.

A hónapban megkezdődtek az Akácos utcai szennyvízcsatorna építésének munkálatai valamint a Bajnok és Könyök utcák találkozásánál egy közösségi tér kialakítása is a Szenttamás városrészben.

A megyei önkormányzat fontos feladatának tartja, hogy évről-évre elismerje, megismertesse azoknak a megyében élő, vagy megyében tevékenykedő embereknek a teljesítményét, akik tevékenységükkel, odaadó becsületes munkájukkal gyarapítják közösségeinket, értékesek és értéket teremtenek. Az idei díjátadó ünnepségüknek városunk adott otthont, ahol a következő esztergomi díjazottak voltak:

  • - Komárom-Esztergom Megye középvállalkozása: Spori Print Vincze Kft.
  • - Komárom-Esztergom Megye Polgárőre : Bodrogai Sándor, Esztergom Város Polgárőr Egyesület tagja, korábbi elnöke, több évtizedes a közrend és közbiztonság javításában polgárőrként végzett önzetlen, áldozatos tevékenysége elismeréseként
  • - „Komárom-Esztergom Megye Sportjáért” díj: Lévai Zoltán
  • - „Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai Díj”: Esztergomi Montágh Imre Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola
  • - „Komárom-Esztergom Megyéért” díj: Polgár József, a Szentgyörgymezői Olvasókör vezetője több évtizedes, áldozatos értékteremtő, értékmentő és közösségépítő tevékenységének elismeréseként

Elkezdődtek a karácsonyi készülődések – idén a megszokottnál szerényebben, de annál hangulatosabban várhattuk közösen az év legszebb ünnepét. November végén gyújtottuk meg az első adventi gyertyát városunk főterén, és ekkor mutatkozott be lengyel testvérvárosunk, Gniezno is.

A bazilika előtt a Lelkünk melege program részeként felállításra került egy rendhagyó adventi koszorú: a tűzifából készült „alkotás” igazi különlegessége, hogy december 22-én rászoruló családok kapják majd meg az összetevőit.

Képviselőink egy alkalommal ültek össze, és 15 napirendi pontról döntöttek.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020