Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
A Magyar Kultúra Napja 2023

A Magyar Kultúra Napja 2023

23. január 23. 12:35 hétfő

1989 óta ünnepeljük január 22-én a Magyar Kultúra Napját, amikor is arra emlékezünk, hogy éppen 200 éve, 1823-ban (a kézirat tanúsága szerint) ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Ezen a napon Magyarországon számos rendezvényt szerveznek, amelyek a magyar kultúra különböző aspektusait mutatják be. Nincs ez másképp városunkban sem, ahol az ünnepnapon a hagyományoknak megfelelően a Babits Mihály-díj „Esztergom Kultúrájáért” kitüntető címeket is átadják.

A rendezvényen a Strigonium Consort Régizene Együttes, a Babits Mihály Színház színművésze, Maronka Csilla valamint Németh Judit és Parragi György duója működtek közre.

A díjakat Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Alberti Péter, Esztergom Megyei Jogú Város alpolgármestere és Tóth Tamás, a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Kulturális Bizottság elnöke adták át.

Idén is hárman vehették át a megtisztelő kitüntetést:

Elsőként Szabó Judit textilrestaurátor művész, aki több évtizede tevékenyen vesz részt Esztergom kulturális életében. Az Esztergomi Művészek Céhében jelenléte nemcsak a személyes odafigyelésben nyilvánul meg, hanem a Céh ügyeinek, kiállításainak gyakorlati szervezésében is. 2007-ben alakított, Esztergomi Polgárok a Babits Szoborért civil társaság egyik aktív tagja volt. Az említett társaság nagy szervezőmunkát kifejtve, erőt és fáradtságot nem kímélve elérte, hogy az eltulajdonított és beolvasztott Babits Mihály szobrot közadományokból újraöntsék, majd a Széchenyi téren felállítsák, mint városunk egyik szimbólumát.

Ezt követően Pálmai Árpád, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium ének-zenetanára, kórusának karnagya és a Ferences templom orgonistája kapta meg a díjat. Tanulmányai elvégzése után az iskola ének-zenetanára, kórusának karnagya, és a Ferences templom orgonistája lett. 2009-től az Esztergomi Hittudományi Főiskola énektanára, énekegyütteseinek vezetője. A budapesti Központi Szemináriumban is végez zeneoktatói munkát. Több énekegyüttes és régizenei együttes énekese. 2021-től az esztergomi Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola óraadó szolfézstanára. Pálmai Árpád állandó zenei szolgálatot végez a Misszió Tours Utazási Iroda zarándokvonatain, amelyek Csíksomlyóra, Częstohowába, és további magyarországi zarándokhelyekre közlekednek.

Végül, de nem utolsó sorban Sárosi Attila amatőr helytörténész, az esztergom-anno nevű portál létrehozója, amatőr helytörténeti séták vezetője. Ez a kezdeményezés példaértékű minőséget képvisel esztergomiak és nem esztergomiak számára is. Érdemes megjegyezni, hogy a Facebook oldala már több, mint 10.000 követővel büszkélkedhet. A számok természetesen fontos iránymutatók, de talán még ennél is fontosabb az az éltető erő, hatalmas kíváncsiság, amelyet Sárosi Attila jó ideje képvisel helytörténeti érdeklődésével. Esztergom múltja sokrétűen köszön vissza a bennünket körülvevő épített környezetben, műalkotásokban, páratlan történelmi hangulatokban, képeslapokon, újságokban, fotókon, különböző tárgyakon és természetesen elbeszélt történetekben is.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020