Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Befejeződött Esztergom belvárosának fenntartható megújítása

Befejeződött Esztergom belvárosának fenntartható megújítása

23. március 29. 12:35 szerda

A TOP-2.1.2-15-KO1-2016-00003 azonosító számú „Zöld séta Esztergomban - Esztergom belvárosának integrált és fenntartható megújítása” című projekt 4 projektelemből álló integrált beruházásként teremt minőségi zöld infrastruktúrát a településen.

A kivitelezési munkálatok 2019-ben kezdődtek meg a Kapcsolatok házában. E projektelem keretében egy korábban leromlott műszaki állapotú épület teljes megújításával egy közösségi szolgáltató központ került kialakításra a városközpontban. A 3 épületegységben közösségi terek, foglalkoztatók, előadó-, illetve rendezvényterem, irodák és kávézó is.

A „Zöld séta Esztergomban” tervezési feladatokkal folytatódott majd a látványos kivitelezés 2022-ben kezdődött meg a további három projektelem tekintetében.

A városlakók által közkedvelt Gesztenye fasor és Platán fasor zöldfelületeinek rendezése is megtörtént a beruházás keretében. Faápolási, kertészeti és kapcsolódó növényvédelmi és egyéb munkák valósultak meg. A tevékenység során az előzetes részletes vizsgálatnak megfelelően a fák nagy részénél fatestek kezelése, odvasodás kezelése, valamint a fák többségénél ápoló gallyazás elvégzése valósult meg. Közel száz fa kivágását kellett elrendelni balesetveszélyes állapotuk miatt, azonban előírás szerint ezek pótlására sor kerül a közeljövőben.

A „Bajnok utca – Könyök utca Közösségi Tér” projektelem keretében a nevezett utcák által határolt domboldali területen került kialakításra egy zöld, alapvetően közösségi és rekreációs célú zöldterület. A fogadó tér a legalacsonyabb ponton található, itt kerültek elhelyezésre a gyerekek számára a játszóeszközök. A tér felső részére egy tereplépcső vezet fel, ahol találkozó- és piknikező hely került kiépítésre sütögetési, bográcsozási lehetősséggel. A környéken élők számára kiváló lehetőséget nyújt, a közösségi identitás és kohézió erősítésére.

Negyedik projektelem a Prímás-sziget területén kialakított Zöld Parkoló. A korábban rendezetlen, poros parkoló helyén aszfalt burkolatú parkolók kerültek kialakításra (192 db) melyek között zöld felületek törik meg a burkolatot. A személygépkocsik mellett gondoltak az autóbuszokra is, 3 db párhuzamos autóbusz parkoló került kialakításra. Tovább 5 db mozgáskorlátozott parkoló, 6 db elektromos töltőállomás. Térvilágítás kiépítésére és 1 db közösségi illemhely kialakítására is sor került a beruházás keretében. 

A kivitelezési munkákat megkoronázandó a fiatal generációk „zöldítése” érdekében szintén a projekt keretében környezeti fenntarthatósági programok kerültek megszervezésre érintve három korcsoportot: óvodásokat, általános iskolásokat és középiskolásokat. Interaktív módon, élményközpontúan hívta fel a gyermekek figyelmét olyan fontos témákra, mint a klímaváltozás, energiapazarlás, túlfogyasztás, élővizek szennyezése stb.

A Projekt, az Európai Unió támogatásával, több, mint 700 MFt-os összköltség mellett, 580.000.000 Ft-os támogatási összeggel valósult meg.

Reméljük, a jó idő beköszöntével minél többen ki is használják és élvezik majd a fejlesztés eredményét.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020