Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Beköszöntött a bohókás tavasz

Beköszöntött a bohókás tavasz

23. április 01. 08:00 szombat

Április – Szent György hava, a tavasz első hónapja. A természet a virágba borult fák ezernyi színével és a visszatért madarak szelíd énekével köszönti a megújulást. Ám nem véletlen nevezi a bolondok havának: az időjárásban legszeszélyesebb hónapot, az áprilist a jó gazda különösen figyeli, s akkor örül, ha az csapadékos, mert azzal bő termést jelez. A Szent György havi eső ugyanis „kergeti a fagyot”, viszont esős májust jósol. A hónaphoz számos jeles nap és népszokás is tartozik. Nézzük, mi minden kapcsolódik első napjához!

Április 1.- Bolondok napja

Április elsejéhez - a bolondjáratás napjához - régebben több babonás hiedelem is kötődött. Úgy tartották, hogy ekkor akasztotta fel magát az áruló Júdás apostol, ezért ezt a napot a népi vallásosság hívei szerencsétlen napnak tartották.

Nem volt tanácsos tyúkot ültetni, esküvőt tartani, útnak indulni, építkezést kezdeni, sőt eret vágatni sem. Az asszony- és lánynép feketébe öltözve ment templomba.

Ha esett az eső abból rossz, a derült időből pedig jó és bőséges termést jósoltak.

Az "áprilisjáratás" sokakat beugrató, rászedő, tréfás, bolondozó, komikus szokása szinte egész Európa szerte ismert. A hagyomány gyökerei az ókorba nyúlnak vissza, és igen gazdag irodalma van már a letűnt századokból is az e naphoz fűződő, híres-hírhedt bolondériáknak. Ilyen volt például az augsburgi országgyűlés által 1538. április elsejére meghirdetett nagy pénzleértékelés, amely csak trükk maradt, és amire kegyetlenül ráfizettek a spekulánsok.

  Április bolondja,
Május szamara.
Fölnézett a toronba,
{7-145.} Megnézte, hogy hány óra:
Féltizenkettő,
Bolond mind a kettő.
     (Katona I. 1983: 87)

Április elseje hagyományai ma elsősorban az iskolásgyerekek körében élnek. Fordított napot rendeznek, és tréfás ruhákat öltenek. Az utóbbi években ennek az iskolai hagyománynak a farsangi szokásokkal való összeolvadását figyelhetjük meg.

A hagyományos népi gazdálkodásban ezt a napot nem tartották alkalmasnak a vetésre, mert nem lenne szerencsés a termés.

Mivel április elseje a téli napfordulótól számított századik nap, ezért régente "száznapnak" is nevezték. Alkalmasnak vélték e napot a régiek az indás növények, a dinnye, az uborka vagy a tök vetésére és ettől számítva a századik napon várták a zsendülésüket.

1564-ben X. Károly az új esztendőt, április 1-jéről január 1-jére tetette.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020