Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Esztergomi siker a Szervátültetettek Világjátékán

Esztergomi siker a Szervátültetettek Világjátékán

23. május 03. 10:25 szerda

Szervátültetettek Világjátéka
2023. Perth, Ausztrália

A Szervátültetettek Világjátékán a tizenegy sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 18 arany-, 24 ezüst- és 18 bronzérmet harcoltak ki a mieink.

A 45 ország részvételével Perth-ben megrendezett Világjátékon 19 vese-, 7 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló vett részt a Magyar Szervátültetettek Szövetsége nemzeti válogatott csapatában: a sportolók tizenegy sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott aranyérmet.

Két új világrekord is került a magyar csapat neve mellé:

8 éve veseátültetett dobóatlétánk, Mihálovits Tamás súlylökésben a 2 évvel ezelőtti saját világcsúcsát döntötte meg,

Pengő László szentesi szívátültetett úszó pedig 50 méter hátúszásban állított fel új korosztályos világrekordot a Szervátültetettek Világjátékán.

A sikeres magyar versenyzők között egy esztergomi versenyző is szerepelt:

Könözsy Péter Esztergomban élő, 2019 óta veseátültetett versenyző. Egészen fiatal kora óta fallabdázik, síel, emellett a szervátültetés óta dartsozik és bowlingozik, bármilyen sportot nagyon szívesen űz. A szervátültetettek hazai versenyrendszerében és a tavalyi Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán már jelentős sikereket ért el, Szervátültetettek Világjátékán most versenyzett először:

A fallabda versenyen viszonylag könnyű úton jutott a legjobb négy közé, majd dél-afrikai ellenfelével szoros meccset játszott, végül nem sikerült legyőznie, így a 4. helyen végzett.

Az egyéni darts versenyen Péter csoportjában a harmadik helyen végzett, amely eredmény az összetett verseny ötödik helyét jelentette.

A darts tripla mix versenyén Könözsy Péter - Grosz Klementina és a budapesti veseátültetett Czinczás Róbert  három pont különbséggel  nem jutottak a legjobb négy közé, végül az ötödik helyen zárták a versenyt

Fotók és videók: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

https://www.trapilap.hu/sajtoszoba/

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020