Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Újabb sikeres projektzárás

Újabb sikeres projektzárás

23. május 08. 11:49 hétfő

„Zöld Séta Esztergomban – Esztergom belvárosának integrált és fenntartható megújítása” című projektjét zárta a napokban Esztergom Megyei Jogú Városa. A záró sajtótájékoztatón röviden bemutatták a sikeresen megvalósult fejlesztéseket. 

A munkálatok során közösségi szolgáltató központot alakítottak ki egy leromlott állapotú épületből, zöld parkolót építettek a Prímás-szigeten, valamint rendbe hozták a Kis-Duna partján lévő fasorokat.

A projekt 580 millió forint európai uniós támogatással és 181 millió forint saját forrás bevonásával valósult meg.

A Kapcsolatok Házában három egymás melletti műemlék épületében közösségi tereket, foglalkoztatókat, előadó-, illetve rendezvénytermeket, irodákat és kávézót alakítottak ki, megvalósult az épület építészeti és energetikai felújítás, az udvarának felújítása, közösségi terek kialakítása a városban működő civil szervezetek, kulturális és művészeti események számára, multifunkcionális terem kialakítása, szabadtéri színpad és kertmozi eseményekre alkalmas vetítőfelület kialakítása, és a Széchenyi téren működő eseti rendezvények számára a szükséges helyiségek kialakítása.
A városlakók által közkedvelt Gesztenye és Platán fasorban ápoló gallyazást végeztek. Közel száz fa kivágását kellett elrendelni balesetveszélyes állapotuk miatt, azonban ezek pótlása a közeljövőben megtörténik.
Az esztergomi Prímás-szigeten 112 db autó, 3 db autóbusz és 2 db mozgáskorlátozott parkoló, 6 db elektromos töltőállomás és egy közösségi illemhely lett kialakítva itt, térvilágítással együtt, melyet ingyenesen lehet igénybe venni.
A beruházás során megvalósult a Széchenyi tér és Kis-Duna sétány gyalogos kapcsolatának kialakítása, ez segíti a főtér újjáéledését.
A Bajnok utcai közösségi tér projektelemben új, minőségi közösségi térrel gazdagodott a környék. Egy komplex pihenő és játszóparkot hoztunk létre, valamint a kapcsolódó közterületek zöldfelületeinek megújítása is megtörtént.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020