Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Bemutatkozik az Esztergom Barátainak Egyesülete

Bemutatkozik az Esztergom Barátainak Egyesülete

23. június 27. 12:33 kedd

Városunk egyik legrégebbi, ma is aktív egyesülete az Esztergom Barátainak Egyesülete, melynek gyökerei egészen az 1870-es évekig nyúlnak vissza. A több mint 150 éves múlt komoly hagyományokat és értékeket foglal magába, melyet a társaság mind a mai napig aktívan őriz, ápol és ad tovább a következő generációk számára. 

Az 1870-es években tehát megalakult az Esztergomi Sétahelyszépítő Egylet, mely 1911-ben vált Egyesületté. Az ő nevükhöz fűződik a Kis-Duna sétány emblematikus platánsora, mely 1913-1914-ben az ő kezdeményezésükre valósulhatott meg. 1938-ban pedig a szemközti oldalon lévő gesztenyesor ültetése volt az Egyesület fő projektje – mindkét eseményt emléktábla őrzi. Aztán 1948-ban őket is utolérte az akkori politikai rezsim, így sok más értékes egyesülethez hasonlóan megszüntetésre kerültek. 

Majd 4 évtizednek kellett eltelnie, mire újra szabadon szerveződhettek a civilek. Az ESE szellemi jogutódjaként alapult meg 1983-ban az Esztergom Barátainak Egyesülete dr. Horváth István, Bánhidy László és dr. Etter Ödön kezdeményezésére, melyet 1995 óta Koditek Pál vezet. Se szeri se száma azoknak a kezdeményezéseknek, ötleteknek, programoknak, melyeket ez idő alatt az EBE véghez vitt, ám mind közül talán a legismertebb és legnépszerűbb a Városvédő tábor, melynek célja az épített és természeti környezet védelme, az érte való közösségi munkavégzés, valamint az ennek megbecsülésére történő nevelés. 

Az első tábor 1984-ben, 30-40 fővel indult el, és egészen 1995-ig átlagosan 2 évente került megrendezésre. Az egyedülálló kezdeményezésnek hamar híre ment az országban, sok helyről – többek között a fővárosból is – ide jöttek tanulni. 1995 óta pedig minden évben megtartják az 1 hetes tábort. Nem lesz ez másként idén sem: július 03-08. között kerül megszervezésre a 38. Esztergomi Ifjúsági Városvédő Tábor. A munka minden nap 8 órakor kezdődik, majd 12-12:30 óra körüli kezdéssel ebéd, ezt követően délután 16 óráig kulturális programok következnek.

Az egy hetes tábor alatt a résztvevő fiatalok (kapacitását tekintve maximum 50-60) megannyi izgalmas és mozgalmas – de legfőképpen hasznos és építő feladatban fognak tevékenyen részt venni. Az idei évben 2 szobor megtisztítása szerepel: a Mindszenty tér északi oldalán található a szabadon álló, barokk ún. "Pestis-Madonna", valamint a József Attila tér sarkán álló „Anya gyermekével” című alkotások. Mindkét szobor esetében régóta fennálló probléma, hogy a moha és a zöldalga alaposan belepte őket, ami túl azon, hogy rontja a művek esztétikai értékét, komolyan veszélyezteti azok állapotát is. Ezeket fogják tehát a táborozók megtisztítani restaurátorok segítségével.

Az Egyesület állandó feladatai közé tartozik a város temetőiben található védett sírok gondozása. 2023-ban a Belvárosi temető lesz fókuszban, ahol előzetes felmérések szerint 20-25 olyan síremlék is van, amiket annyira benőtt már a növényzet, hogy már a rajtuk található feliratokat sem lehet megtalálni. Izgalmas kutatás is ez egyben – a takarítás mellett. Emellett a Szentgyörgymezői temetőben található Hoffmann Ignác és családja monumentális, neogótikus stílusú síremléke, melyet szintén az idei évben szeretnének rendbe tenni. Emellett felülvizsgálják a temetőben található védett sírokat, és újabbak felvételét is javasolják majd a listára (érdekesség: ebben a temetőben nyugszik például a festőművész, Munkácsy Mihály testvérének lánya is).

Emellett pedig vállalták még a Városháza oldalán található Bottyán-emléktábla és a Ferences templom falán lévő műemlék tábla megtisztítását és feliratainak újrafestését is.

A szervezők munkáját önkéntes alapon pedagógusok (Deliné Szemán Margit, Frank Ágnes, Prukker Erika és Tőkésné Gärtner Éva) is segítik. Az anyagi támogatáson túl az Önkormányzattól is rengeteg segítséget kapnak: Boldizsár Lóránt főkertész tanácsokkal, a Zöld Út Kft. munkatársai a keletkező zöldhulladékok elszállításában működnek közre.

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020