Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Megnyílt az MNM Balassa Bálint Múzeuma

Megnyílt az MNM Balassa Bálint Múzeuma

23. július 03. 08:24 hétfő

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország program (http://www.skhu.eu/) keretén belül, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) koordinációjával került sor az SKHU/1902/1.1/035 azonosító számú „Együttműködés az esztergomi Balassa Bálint Múzeum és a zselízi Esterházy kastély újbóli megnyitásáért” CoME-in című projekt megvalósítására.

A projekt az Európai Unió, Magyarország Kormánya, Szlovákia Kormánya és a Zselízi Önkormányzat támogatásával valósult meg. A 2 135 912.87 Euro összköltségvetés 85%-át - vissza nem térítendő támogatásként - 1 815 525.93 Euro-t - az Európai Unió biztosította.

Az INTERREG Szlovákia-Magyarország program keretében megvalósuló projekt célja az volt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményeként működő esztergomi Balassa Bálint Múzeum és a zselízi Esterházy kastély egyik szárnyának felújítása megtörténjen, így a két – a kulturális örökség részét képző – épület megóvásra kerüljön és a nagyközönség számára látogathatóvá váljon. 

Az esztergomi Balassa Bálint Múzeum kiállítótermeinek és raktárhelységeinek a Pázmány Péter u. 13-as ház ad otthont. Az egykori érseki területén álló „Víziváros” régi főutcájában középkori alapú házak állnak. A 13-as számú emeletes barokk stílusú épület volt Esztergom vármegye régi székháza. Feltehetően még Keresztély Ágost esztergomi érsek emeltette középkori alapokra a díszes épületet a város visszafoglalása után. A kisebb palota 1714 és 1805 között szolgálta az esztergomi érsek főispánsága alatt a vármegye céljait. Az épület felújítása már évek óta esedékes volt, romos állapota miatt 2012-től nem volt látogatható.

A megújult kiállítás a legfrissebb szakmai szempontok alapján került megtervezésre és kivitelezésre, mely új interpretációs eszközök és formák segítségével élményszerűen közvetíti a látogatók számára a kiállítási tartalmat. A múzeum a látogatói élményszerzés eszközéül használja a múzeumpedagógiát, mely különleges alkalmat teremt a látogatók, elsősorban a fiatalabb generációk tagjai számára, hogy gyakorlati ismeretek által még közelebb kerüljenek a középkor világához, az akkor élt emberek mindennapjaihoz, eszközhasználatához.

A Garam-menti Zselízen 1720-ban épült nyári otthonként a kis Esterházy kastély. Az időszakos rezidencia négy kicsiny szárnyból és egy középső belső udvarházból áll. A kastély urai a kor hírességi közül többet láttak vendégül divatos pihenőhelyükön. A kastély leghíresebb vendége Franz Schubert, a híres zeneszerző volt, aki 1818-ban gróf Esterházy János Károly meghívására érkezett Mária és Karolina grófkisasszonyok tanítójaként Zselízre, ahová később még egyszer, 1824-ben visszatért.

Az Esterházy-kastély észak keleti felújított része újult meg és újra várja a látogatókat. Az épület lakóterei és kiszolgáló helyiségei előzetes bejelentkezés után vezetéssel látogathatóak. A kastély kulturális – turisztikai központként, valamint rendezvényhelyszínként is működik. Különböző méretű szobái, illetve terei esküvők, üzleti találkozók, reprezentatív események exkluzív helyszíne. A nagy múltú épület rendhagyó tanóráknak, kézműves foglalkozásoknak, koncerteknek és egyéb zenei eseményeknek egyaránt helyet ad.

A kulturális örökség megőrzése és hasznosítása által a projekt hozzájárul a helyi lakosság életszínvonalának emeléséhez és oktatási lehetőségeinek kibővítéséhez. Erősödik a helyi kulturális örökség iránti tudatosság, a városok lakosság megtartó képessége javul, a fiatalok ismeretei bővülnek, a környezetük iránti elkötelezettségük erősödik, helyi aktivitásuk növekszik.

A Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma és a zselízi Esterházy kastély 2023. július 1-jén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020