Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Szent István Napok

Szent István Napok

23. augusztus 16. 08:40 szerda (11 hónapja)

Augusztus 20. Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. (Szent) István király emlékére. Az 1938. évi székesfehérvári országgyűlés törvénybe iktatta Szent István emlékét és a nemzeti ünnepet. Városunk számára különösen fontos ez az ünnep, hiszen lokálisan is kötődünk hazánk történelmének alappiléreihez. Szent István, az államalapítás, a kereszténység mind mind szerves részei esztergomi identitásunknak. Ez az év azonban különlegesebb, mint a többi, hiszen fontos évfordulót élünk meg: idén ünnepeljük Esztergom 1050. „születésnapját”

Ebben az évben 3 napon keresztül (augusztus 18-19-20) válogathatunk a színes, izgalmas programok közül. 

Augusztus 18. 20:00 Színpad: Roby Lakatos hegedűvirtuóz és a Veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar koncertje

Roby Lakatos „egy igazi világsztár, aki a cigányzenétől a jazz, swing, és klasszikus műfajokon keresztül mindenben kipróbálta már tehetségét… Egy igazi unikum, ami egyedi stílust és karaktert jelent. Rendkívüli, ahogy egy általunk megszokott, és a mi kultúránkban triviálisnak számító műfajt ilyen szintekre emel, ráadásul annyira, hogy a Carnegie Hall-ban, a Sydney Operában és számtalan egyéb világszínpadon előadva is megtalálja a helyét. Ezekre a helyszínekre, és azok közönsége elé úgy csempészi be a magyar – cigány zenei kultúrát, hogy közben az maivá és modernné válik azzal együtt, hogy az eredeti változatai is mind a mai napig élők. ” Roby Lakatos mindig tud valami újat, és ez már így van azóta, mióta megalapította saját zenekarát. Két hang után fel lehet ismerni, hogy ő játszik, hihetetlen biztonsággal mozog a legszélesebb zenei palettán, s teszi mindezt őrületes technikával és biztos ízléssel. Yehudi Menuhin és Stéphane Grapelli mentoráltja, az „ördög hegedűsének” nevezik, klasszikus virtuózként, jazz improvizatőrként, zeneszerzőként, illetve a 19. századból itt ragadt emberként is aposztrofálják, s ő tulajdonképpen mindez egyszerre.

A Mendelssohn Kamarazenekar Kováts Péter hegedűművész irányításával 1985-ben jött létre a gazdag zenei múltú városban, Veszprémben. A zenekar repertoárja a barokk zenétől a klasszikán át a kortárs zenéig terjed. Több mű ősbemutatója, ill. magyarországi bemutatója is fűződik nevükhöz. A legkiválóbb hazai és külföldi szólisták, karmesterek működnek közre a zenekar koncertjein, úgy mint Gidon Kremer, Vadim Repin, Maxim Vengerov, Mischa Maisky, Vásáry Tamás, Frankl Péter, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Rost Andrea, Tokody Ilona, Baráti Kristóf, Jandó Jenő, Kelemen Barnabás. Több turnén vettek részt Európa szinte minden országában, valamint Észak-, Közép- és Dél-Amerikában. A világ nagy koncerttermei közül szerepeltek többek között a milánói Verdi-teremben, a buenos aires-i Teatro Colon-ban, a budapesti Művészetek Palotájában, a Liszt Ferenc Zeneakadémián, a londoni St. John’s-ban és St. Martin-in- the-Fields-ben, a barcelonai L’Auditori-ban. Az együttes nyitottságára jellemző, hogy gyakran lép fel jazz-muzsikusokkal, illetve a könnyűzenei élet kiválóságaival is, így többször koncerteztek már Jacques Loussier és a Play Bach trio, Joe Muranyi, Bobby McFerrin, Roby Lakatos, Mark O’Connor, Snétberger Ferenc, Tátrai Tibor, a Romengo Együttes, valamint Fred Hersch közreműködésével.
A Mendelssohn Kamarazenekar 2014-ben indította útjára a Veszprém világhíres szülötte, Auer Lipót (1845–1930) emlékére rendezett nemzetközi Webináriumot, mesterkurzusokat és az azóta évente megrendezett nemzetközi Auer Fesztivált, melyen az együttes közreműködésével világsztárok lépnek fel a veszprémi színpadokon. A Mendelssohn Kamarazenekart és Kováts Pétert művészi munkájának elismeréseképpen 2010-ben Bartók–Pásztory díjjal tüntették ki, emellett megkapta Veszprém város Gizella-díját, és a Megyei Príma díjat is.

Augusztus 19. 18:00 gasztroudvar: Szent István című animációs film premierje

Szent István olyan országot teremtett, ami ezer év múltán a mai napig fennáll. Stabilizálta a régiót, elterjesztette a kereszténységet és elindította országunkat a nyugati orientáció útján. Egykori uralkodónkról ennek ellenére számtalan tévhit kering, miközben kimondottan keveset tudunk az életéről, uralkodásáról. A film ezeket a tévhiteket próbálja meg eloszlatni. Egyszerre idézi meg Esztergom régi fényét és hitelesen mutatja be államalapító királyunk életét olyan látványos grafikákkal, amelyek könnyen felkeltik a nézők a figyelmét.

Augusztus 19. 20.00 Színpad: MagyaROCK Dalszínház – EGRI CSILLAGOK musical

A Monostori Erőd, a Premier Production és a Magyarock Dalszínház koprodukciója: EGRI CSILLAGOK musical

Gárdonyi Géza halálának 100 és a musical bemutatásának 25 éves évfordulója alkalmából újraálmodott musical az egyik legismertebb magyar történetet dolgozza fel. A látványos produkció az 1500-as években játszódik, amikor a hódító török csapatok feldúlják Magyarországot. Bornemissza Gergely és Cecey Éva gyermekként esik a félszemű Jumurdzsák fogságába, aki foglyait rabszolgának kívánja eladni. Ám a gyerekek megszöknek, és magukkal viszik a babonás férfi talizmánját, akit ezt követően elhagy a szerencséje. Jó pár esztendő telik el, Eger várát teljesen körülzárta a török sereg, emberfeletti küzdelem zajlik Dobó István vezetésével, Gergely és Éva sorsa pedig ismét összefonódik egykori fogva tartójukéval. Hősiesség és árulás, szerelem és bosszúvágy, egy legendás történelmi győzelemről szóló nagysikerű előadásban.

Augusztus 20. 20.00 Színpad: Babits Színház – AZ ELSŐ VÁROS – Jelenetek Esztergom századaiból

SZÍNHÁZI ŐSBEMUTATÓ ESZTERGOM SZÁZADAIRÓL

A Babits Mihály Színház ősbemutatóval készül Esztergom alapításának 1050. évfordulójára. Az első város – Jelenetek Esztergom századaiból nem kisebb feladatra vállalkozik, minthogy felölelje a Dunakanyar fővárosának legfontosabb történelmi eseményeit és városi legendáit a rómaiaktól Babits Mihályig. Az előadás 14 jelenetében 13 színész kelti életre 12 évszázad 55 karakterét, köztük Géza fejedelmet, Balassa Bálintot vagy az esküvői tanúként érkező Petőfi Sándort. A különleges színházi produkciót augusztus 20-án 20 órakor mutatja be az esztergomi társulat a Szent István Napok részeként, az Esztergomi Turisztikai Kft. szervezésében.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020