Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Téliesítésre fel!

Téliesítésre fel!

23. október 18. 11:30 szerda (9 hónapja)

Ahogy hidegebbre fordulnak a napok, úgy hangoljuk rá magunkat is egyre inkább a télre. Ám ilyenkor nem árt, ha a növényeinkre is gondolunk – ebben ad most nekünk hasznos, praktikus tanácsokat Boldizsár Lóránt, városunk főkertésze.

Tavasszal beszélgettünk már városunk főkertészével Esztergom virágosításáról, de most jön egy újabb változás, a tél, amikor a virágok - ha úgy tetszik – aludni térnek, és ha azt szeretnénk, hogy a következő szezonban is szépek maradjanak szeretett növényeink, akkor bizony nem árt néhány intézkedést tennünk ennek érdekében. Noha az idei nyár sokáig kitartott, azért már időben el kell kezdeni gondolkodni azon, hogy mi az, amit esetleg télen el akarunk helyezni valahol bent, zárt helyen.
Emellett ez az az időszak, amikor azokat a fás szárú évelőket, amiket bent akarunk teleltetni (mint amilyen például a leander is), meg lehet metszegetni, így mire jön az igazán hidegebb idő, addigra kicsit észhez térnek, és akkor ezeket utána szépen el lehet helyezni bent, télikertben, előszobában, nagyszobában, ablak előtt, ahol így már sokkal kevesebb helyet foglalnak. Ez egy nagyon fontos feladat lenne, másrészt én kiemelném azt is, hogy a szobanövényeinket most érdemes átültetni – teszi hozzá főkertészünk. Egyúttal nagyon fontos a kertben is elkezdeni az őszi munkálatokat: akár a lomgyűjtés előkészítése (megfelelő zsákok beszerzése), akár az új komposztnak megcsinálni a helyet, de a gyep tápoldatozása is megtörténhet ilyenkor, ahogy az esetlegesen csúnya gyepfelületek miatt a vegyszeres gyomirtásról is most lehet gondoskodni. Lapunk arra a kérdésére, hogy mit tanácsolna azoknak, akik télen sem szeretnének lemondani a színpompás virágokról, határozottan az árvácskák volt a válasza. Mint monda: „az önkormányzat is az ezeket preferálja. Az árvácska az egy nagyon szép, hálás növényke. Kiülteted, és viszonylag kevés locsolással gyönyörű széppé lehet tenni, fagytűrő, sok mindent kibír, el tudja viselni azt is, hogyha esetleg kis balkonládába kerültek. Én ilyen balkonládás ültetésre a kisvirágú árvácskát ajánlanám. Nagyon szépen bokrosodik, gyönyörű színváltozatai vannak, és könnyen beszerezhető.” Emellett vannak még mindenféle díszkáposzták és egyéb dísznövények, amikkel a téli időszakban is lehet operálni. Érdemes tanácsot kérni a kertészetektől, ahonnan a növényeket beszerezzük, de Boldizsár Lóránt hangsúlyozta: bárki bizalommal fordulhat hozzájuk is, szívesen segítenek.

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK
Amikor feltesszük a kérdést, hogy miért kell téliesíteni a növényeinket, akkor adja magát a válasz, hogy azért, mert a legnagyobb veszély ilyenkor a fagy. Ez a fagyérzékeny növények esetében helytálló megállapítás, ám városunk főkertésze hozzáteszi: nem minden esetben a fagy a legnagyobb probléma. Egy gyakorló kertész nagyon jól tudja, hogy mondjuk egy gyönyörű szép citromfa vagy akár egy leander az éjszakai kisebb fagyokat bőven el tudja viselni. És nem is baj egyébként, hogyha éri egy kis fagyhatás ezeket a növényeket, mert ha ezek után berakjuk őket, sokkal jobban fogják viselni a belső körülményeket. Fontos azonban, hogy nem szabad őket melegbe rakni. Sok esetben ott követik el a legnagyobb hibát, hogy egy mediterrán jellegű növényt, ami egy viszonylagos fagytűrési képességgel rendelkezik, bevisznek egy olyan helyre, ahol nagyon meleg van. Ekkor a növény szépen lassan elkezd leépülni, elkezdenek hullani a levelei, majd fokozatosan kiszárad, megbetegedik. Nálunk, embereknél is megfigyelhető ez a jelenség: ha legyengül az immunrendszerünk, mindenféle betegségek jelennek meg. Éppen ezért kell elérni, hogy a növény minél kevésbé sínylődjön, erősebb maradjon az immunrendszer, és akkor a növényvédelemről, ilyen szempontból nem kell külön gondoskodni. 

TÉLEN SEM MARAD VIRÁGOK NÉLKÜL A VÁROS
Az utóbbi időkben Boldizsár Lóránthoz is nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a virágosítással kapcsolatban. Egyre több területen vannak szép virágaink, de ha jön az ősz, jön a tél, ez a kép megváltozik. Mint azt lapunknak elmondta: két periódusra bontották az évet, van egy tavaszi-nyári időszak, és lesz majd a téli-őszi időszak. Az első lépés a fagyok közeledtével, hogy eltüntetik a nyári időszak növényeit. Idén azonban a város elkezdett évelőket is felhalmozni. Biztos, hogy látták az emberek, milyen szép kánnáink vannak, ezeket teleltetik őszi-téli időszakban, és majd tavasszal is újra cserepezik, és ezek kerülnek ki újra a városba. Tehát ezek már évelő növények, ezekre már újra pénzt nem kell áldozni. Sok olyan megkeresés érkezik ilyenkor a főkertész hivatalához, amiben azt firtatják, hogy mit csinálnak a nyári virágokkal? Eldobják, mert hogy ha igen, akkor ők elraknák. „Én ezeknek az embereknek mindig azt mondtam, hogy itt a telefonszám, fel lehet őket hívni, és akkor adunk. Nagyon gyorsan szaporodnak ugyanis ezek a növények, és a felesleget oda tudjuk adni, hogy ha valakinek erre vonatkozó igénye van.”
Azokat az ágyásokat, amiket most egynyári virágok díszítenek, azokat pedig árvácskákkal fogják beültetni, amik tavaszig, tavasz végéig díszítik majd a köztereinket.
Továbbra is feladat még a fásítás. Az idei évben is jelentős mennyiségű, körülbelül olyan 5-600 darab fa elültetése várható. Gondoskodni fognak továbbá a gesztenyefasorban tavaly kivágott fák pótlásáról is. 

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020