Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Esztergomi birkózók is kvótaesélyesek a jövő évi olimpián

Esztergomi birkózók is kvótaesélyesek a jövő évi olimpián

23. november 08. 08:24 szerda (8 hónapja)

Az Esztergom Birkózó Sportegyesület 1959-től működik azzal a céllal, hogy városunkban lehetővé tegye a diák- és szabadidősport, valamint a versenysport minőségi és hatékony szervezését. De a civil életre való nevelésben is élen járnak, több ezer fiatalnak segítettek integrálódni, hasznos tagjává válni a felnőtt társadalomnak - hangsúlyozta Lévai Zoltán elnök, akivel a Sportegyesület múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk. 

- Küldetésünk nem változott. Fő cél, hogy az egyesület olyan működési mechanizmust alakítson ki és olyan folyamatokat generáljon a városon belül, amely lehetővé teszi rövid-, közép- és hosszútávon a kitörési lehetőséget fiatalok számára. 2016-ig abszolút az utánpótlás-nevelés lehetett a prioritás, mert az anyagi források nem tették lehetővé, hogy a kinevelt birkózóink felnőtt korban fizetést kapjanak, de 2017-től a Budapesti Honvéd SE is felfigyelt sportsikereinkre, az Esztergom Birkózó Sportegyesület által képviselt értékekre, és azóta létrejött egy gyümölcsöző együttműködési megállapodás, életpályamodellt kínálva óvodás kortól a sportkarrier utáni civil életben is.

- Számos sikeres sportolóval büszkélkedhetnek, rangos eredményekkel öregbítik Esztergom hírnevét. Jelenleg az aktívan edzésre járók létszáma 102 fő, óvodás kortól felnőtt korig, és 21 fő Ukrajnából érkezett birkózónak is segít az Egyesület, hogy a háború ellenére is folytathassák a birkózást. Emellett zajlik a felkészülés a jövő évi olimpiára is.

- Ez az első olyan olimpia, ahol az egyesületben nevelkedő versenyzők reális eséllyel vágnak neki, hogy képviseljék az országot, azaz megszerezték a kvótát. Nagyon nehéz olimpiai kvótához jutni, az utóbbi években tovább erősödött és szélesedett a nemzetközi mezőny, egyre nagyobb a verseny, súlycsoportonként 40-50 versenyző küzd a 16 kiadó helyért. Szeptember 20-án, a belgrádi világbajnokságon lesz az első lehetőség megszerezni az indulási jogot, de ahhoz az első ötben kell végezni. Az esztergomi birkózó műhelyben nevelkedett birkózók közül Szekér Szimonetta, Torba Erik, Lévai Zoltán, Lévai Tamás és Vitek Dárius szerezték meg a válogatottságot és a jogot az indulásra.

- Mennyire népszerű itt helyben a birkózás a gyerekek, illetve szülők körében?  

- Rendkívül népszerű, köszönhetően az évtizedek óta folyamatos jelenlétnek. Rengetegen kipróbálták, vagy utánpótlásban sikereket értek el és felnőttként jó szívvel gondolnak vissza az emlékekre. Csak biztatni tudok minden szülőt, akinek kisiskolás korú gyermeke van, hogy sportoljon gyermeke és válasszon minket, nálunk olyan magas szintű képzést kapnak a gyerekek, ami bármely sportra alkalmassá teszi a jövőben, ha pedig a tehetsége megvan a birkózáshoz, akkor a világ legjobb helyére született, mert mi kihozzuk belőle a bajnokot, amellett, hogy jól érzi magát és életre szóló barátságokat köt. Nálunk nem "csak" a sport van prioritásban, hanem karaktereket, személyiségeket nevelünk.

2022. december óta megújult, méltó környezetben zajlanak az edzések a kormány, az esztergomi önkormányzat támogatása, a Széchenyi 2020 CLLD TOP-7.1.1-16-H-ERFA program, a Magyar Birkózók Szövetsége szakmai ajánlása, helyi vezetők konstruktív hozzáállása, valamit az egyesület tagjainak (szülők, versenyzők) hatalmas összefogásának köszönhetően.

Aki kedvet kapott a birkózáshoz, vagy csak szeretne többet megtudni a csapat életéről, látogasson el facebook oldalukra!

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020