Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
15. Európai Hulladékcsökkentő Hét – Fókuszban a csomagolás!

15. Európai Hulladékcsökkentő Hét – Fókuszban a csomagolás!

23. november 14. 08:04 kedd (8 hónapja)

Az Európai Hulladékcsökkentő Hét a fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezés, mely ebben az évben ünnepli 15. évfordulóját.

A kezdeményezés célja a hulladékcsökkentés és a fenntarthatóság. Minden évben más és más aspektusa kerül fókuszba – 2023-ban ez a csomagolás. egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrafelhasználására, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A 2023. évi Hulladékcsökkentési Hét november 18-26. között kerül megrendezésre. Az Energiaügyi Minisztérium megbízásából idén az Energiastratégia Intézet tölti be az akcióhét magyarországi koordinátori szerepét és fogja össze országosan a programhoz csatlakozókat.

És hogy miért a csomagolás? Íme néhány elgondolkodtató – és egyben mélyen szomorú – adat:

  • A teljes műanyagfelhasználás 40%-a és a teljes papírfelhasználás 50%-a az Európai Unióban csomagolási célokat szolgál. Ezeknek a mennyiségeknek a jelentős része, összesítve 36%-a vész kárba, azaz végzi települési szilárd hulladékként.
  • Amíg a feleslegessé váló csomagolóanyagok 2009-ben 66 millió tonnát tettek ki, ez a szám, 2019-re már 78,5 millió tonnára rúgott. Ez egy lakosra levetítve 173 kilogrammot jelent.
  • A COVID-19 világjárvány tovább erősítette ezt a tendenciát, az internetes vásárlások és az éttermek bezárása miatti készétel házhozszállítások számának növekedésével. Az élelmiszer vásárlásoknál használt csomagolóanyagok, szatyrok és dobozok száma is emelkedett.
  • Az EUROSTAT adatai alapján az Európai Bizottság jelentései rámutattak, hogy az újrahasznosítás szempontjából a műanyag a legnagyobb kihívást jelentő csomagolási hulladékáram, továbbá hogy 19 tagállam esetén fennáll annak a veszélye, hogy 2025-ben nem fogják tudni teljesíteni az 50%-os újrahasznosítási célt, ezzel elveszítve a 2030-as iránycélok tarthatóságának lehetőségét is.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét nem véletlenül helyezi a fókuszt -a története során most második alkalommal- a csomagolással kapcsolatos kérdésekre. Először 2016-ban volt a fő hangsúly a témán, a helyzet azonban csak rosszabb lett, nem véletlenül van szükség minden ötletre és meglátásra azzal kapcsolatban, hogy a csomagolóanyagokkal hogyan tudunk spórolni, illetve hogyan tudjuk újrahasznosítani ezeket.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020