Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
ISMÉT DÍJAZTÁK A LEGJOBBAKAT

ISMÉT DÍJAZTÁK A LEGJOBBAKAT

23. november 14. 11:13 kedd (8 hónapja)

Október 23-án a Vármegyeháza Dísztermében tartotta meg ünnepi megemlékezését Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata, ahol ebben az évben három kitüntető címet is adományoztak.

Az ünnepi megemlékezés a szokásoknak megfelelően a Himnusszal vette kezdetét. Az ünnepi beszédet L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója mondta, aki ezen a jeles napon átadta városunk számára az esztergomi latin polgárok kettős pecsétnyomójának hiteles másolatát, ami nemcsak a magyarországi, hanem az európai középkori várostörténetnek is érdekes emléke.  Ezt követően felidézték a forradalmi eseményeket. A műsorban az Esztergomi József Attila Általános Iskola tanulói működtek közre.  Ebben az évben három díjat is kiosztottak a jeles napon.

Einczinger Ferenc-díj „Esztergom Gyarapodásáért” 

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete a 2023. évben Einczinger Ferenc-díj „Esztergom Gyarapodásáért” kitüntetést adományozott dr. Urbán László István részére Esztergom gyarapodásának elősegítése érdekében végzett kiemelkedő munkásságáért.

Dr. Urbán László István 1953. szeptember 11-én született Budapesten.  1988-ban nemzetközi szakközgazdász diplomát és ehhez kapcsolódóan egyetemi doktori címet szerzett. A Magyar Tudományos Akadémia aspirantúrájának sikeres befejezéseként 1993-ban védte meg kandidátusi (PhD) disszertációját a monetáris politika témakörében. Nemzetközi közgazdászként 1977-ben kezdte pályáját Magyar Nemzeti Bankban, ahol csaknem két évtizedig alkalmazottként, ezt követően nyolc évet felügyelő bizottsági tagként dolgozott. 2002-től az Magyar Suzuki Zrt. külső üzletviteli tanácsadójaként, majd 2007. december 1-től a vállalat Igazgatóságának tagja egészen 2023. június 1-ig, amikortól igazgatósági tanácsadóként tölti be tisztségét. Ugyanebben az időszakban vezérigazgató-helyettesként alapfeladata a Vállalat kormányzati és iparági kapcsolatainak fejlesztése. Ez egészült ki, már 2009-től kezdődően a vállalati innováció illetve a vállalati kommunikáció irányításával. 2012-ban ünnepelte a vállalat a sorozatgyártás megkezdésének huszadik évfordulóját, és még ugyanebben az évben az elsők között stratégiai megállapodást kötött a magyar kormánnyal, melyben Urbán Lászlónak meghatározó szerepe volt. 
Urbán László a Magyar Közgazdasági Társaság tagja, az MTA köztestületének tagja, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke, a Magyar Gépjárműipari Egyesület FB-elnöke, a Magyar Járműalkatrészgyártók Egyesületének és a Joint Venture Szövetség elnökségi tagja, valamint 2023-tól a Japán-Magyar Gazdasági Klub elnöke.
Munkásságát többször is elismerték: 2011 decemberében a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, majd 2018. március 15-e alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésekben részesült.

„Az Esztergomi Közösségért” kitüntetés

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete a 2023. évben „Az Esztergomi Közösségért” kitüntetést adományozott az Esztergomi 1956-os Szövetség részére városunk 1956-os mártírjai emlékének ápolásáért.

Az ’56-os Szövetség esztergomi szervezete 1995-ben alakult meg Esztergomban. Jelenleg 15 tagja van a szövetségnek, akik között többen az 1956-os eseményekben részt vevők gyermekei.
A városi és környékbeli megemlékezéseken részt vesznek koszorúzásokon, segítik a szervezők munkáját. Az ’56-os események és az esztergomi mártírok emlékét ápolják, rendszeres taggyűlést tartanak a Művelődés Házában. A Hősök Napja megemlékezés szervezését és lebonyolítását teljes egészében a szervezet látja el.
Három alapító tagjuk szorosan együttműködik az ’56-os Nemzetőrséggel.

„Pro Urbe Esztergom” kitüntetés

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete a 2023. évben „Pro Urbe Esztergom” kitüntetést adományozott Besey László részére az építészetben és a műemlékvédelemben nyújtott kimagasló, Esztergom hírnevét Magyarországon, öregbítő tevékenysége elismeréseként.

Besey László okleveles településmérnök, építőmérnök 1941-ben született. 1975-ben szerzett okleveles építőmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd ugyanott 1990-ben igazságügyi szakmérnökit. Kiemelt szakterülete az építéstechnológia, épületfizika (hő- és páratechnika, akusztika), geodézia, talajmechanika, alapozás, földművek, föld alatti műtárgyak valamint a tartószerkezet (acél, vasbeton, fa, műtárgy). Az építész-statikus keze nyomát őrzi Esztergomban a Vizivárosi- és a Belvárosi templom, a volt zsinagóga rézfedése és számos mérnöki létesítmény. Néhány éve a tatai Szent Kereszt templom tornyának rekonstrukciójával az Év háza díjat ítélték neki műemlékvédelem kategóriában. Ipari mezőgazdasági és középületek tervezője, a múlt században Tatabányán a Bárdos Gimnázium, Tatán a ravatalozó szerkezet tervezője és foglalkozott a Turul tartószerkezeteivel is. Budapesten, Pécs környékén és megyei kis falvainkban is szakrális épületek és középületek szakértője, statikus tervezője. Pillanatnyilag Esztergomban főleg műemlékes projektben vesz részt szakértőként és statikusként, így most is aktív alakítója a városnak. Jelenleg a Bazilika kupolájának és a strand épületeinek felújításával foglalkozik Esztergomban. Az Építész és a Mérnöki Kamara megyei tisztségviselője. Több cikluson át a Győri Igazságügyi Szakértői Kamara elnökhelyettese volt. Munkásságában ötvözi a „régivágású” mérnökre jellemző precizitást, a mindenre kiterjedő figyelmet, a tökéletességre törekvő munkavégzést a művész szárnyaló fantáziájával.

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020