Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Az esztergomi lövészektől ments meg, Uram, minket!

Az esztergomi lövészektől ments meg, Uram, minket!

23. november 27. 14:37 hétfő (8 hónapja)

Az esztergomi lövészektől ments meg, Uram, minket!

Így szólhat most a fohász, hiszen úgy félnek az Esztergomi Spartacus Sportlövő Klub tagjaitól a sporttársak, ha megjelennek egy-egy versenyen, ahogy egykor Attila nyilaitól. Legtöbbször ugyanis övék a dobogós helyek egyike. Számos sikeres versenyző mellett Kobezda Andreát és Varga J. Zsoltot emelte ki, mint a Klub büszkeségeit, Keresztesi Zsolt, a Spartacus Sportlövő Klub elnöke, vezető edzője, aki 14 évvel ezelőtt indította útjára a csapatot. A 90 fölötti taglétszámban vannak 20 és 80 évesek is, de nagyrészt a 30 - 50 év közötti korosztály képviselteti magát.

- Kétféle módon lehet csatlakozni a csapathoz, az egyik az élménylövészet, aki szeretné kipróbálni a fegyvereket, vagy beiratkozik és megtanítják lőni. Először maroklőfegyverrel, mert azzal a legnehezebb, s aki azt megtanulja, az karabéllyal vagy puskával is tud majd bánni. Szigorú szabályaink vannak, az alsó korhatár 18 év. Úgy gondolom, hogy sokak életéből hiányzik a szabálykövető rendszer, amit mi soha nem engedhetünk el, hiszen nagy kaliberű, éles fegyverekkel lövünk, s ha valaki bármiféle szabályt megszegne, és nem tartaná be az utasításokat, akkor emberéletek foroghatnak kockán. Az emberek hiányolják a szabálykövetést, emiatt is jönnek. Ki tudnak kapcsolni, a lövészet alatt nem gondolnak a hétköznapi gondokra. Az egyesületben vannak, akik a versenyzést részesítik előnyben, amit egy borzasztó kemény felkészülés előz meg, és vannak, akik csak kedvtelésből csinálják végig az edzést. Iszonyatosan jó közösség vagyunk! – meséli büszkén Zsolt, aki mindemellett személyvédelemmel, testőrséggel is foglalkozik, 2014-ben az év testőrévé választották és a GLOCK kupát egymás utáni négy évben is megnyerte.

- De nekem a fő cél itt Esztergomban, a kiképző központot úgy felfuttatni, hogy a környékbeliek is tudjanak belőle profitálni. Az elmúlt években elsősorban külföldi testőrök oktatásával foglalkoztunk, de most már a helyi rendészeti tanulók is nálunk tanulnak! 

Európában csupán Lengyelországban és Szlovéniában van konkurenciájuk a testőroktatással kapcsolatban, de Keresztesi Zsolt nevét ott is elismerik. Ahogy ő, úgy versenyzői is öregbítik Esztergom hírnevét.

- Az egyesületnek egységes felsőruházata van, amit ha meglátnak a versenyeken, akkor sokan a fejükhöz csapnak, hogy nem volt jobb dolgunk, mit keresünk ott?! Mert a dobogón mindig ott vannak a spartacusos ruházatban a sportolóink! Büszkén viseljük, hogy ESZTERGOMI sportolók vagyunk, s mindenhol hirdetjük Esztergom a nevét!

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020