Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Visszatértek a régi harangok

Visszatértek a régi harangok

23. december 01. 12:12 péntek (8 hónapja)

December 4-én délelőtt 9 órakor kezdik meg a bazilika új valamint restaurált harangjainak visszaemelését.

A harangokat advent első vasárnapján, december 3-án, a 10:30-kor kezdődő szentmise keretein belül szenteli fel dr. Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke.

A bazilika eredeti harangállománya hat harangból állt, melyek közül a négy középső harangot rekvirálták, ezek pótlására pedig az elmúlt 106 esztendő során nem kerülhetett sor.

Az 5827 kg-os Nagyboldogasszony, illetve a 280 kg-os lélekharang mellé Esztergom városa adományozott három harangot, melyek rendre 3000 kg, 1800 kg, 1200 kg tömegűek; Krisztus, Mária és Szent József tiszteletére szentelték őket. Ezen harangok egy bezárt Észak-Rajna-Vesztfáliai templomból, Gelsenkirchenből származnak, és tökéletesen illeszkednek a bazilika rekonstruált hangsorába.

A negyedik, hiányzó harangot a bazilika plébániája nagylelkű felajánlók adományából öntette az innsbrucki Grassmayr-öntödében idén októberben. Ez a harang 800 kg-os és Szent István tiszteletére szentelik fel.

A szertartásra a Főegyházmegye, a bazilika plébániája és Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata is várja a híveket és az érdeklődőket.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020