Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Két kiállítás is várja látogatóinkat!

Két kiállítás is várja látogatóinkat!

23. december 12. 12:37 kedd (5 hónapja)

Szinte csodaként tekinthetünk ma is arra a felfedezésre, amire 1934 és 1938 között Esztergomban került sor: a részben már elpusztított vár déli végén található ágyúdomb törmelékének elbontása során előkerült az Árpád-kori magyar királyok, illetve az esztergomi érsekek palotája, a középkorban Fehér-toronyként említett lakótorony, és mellette a királyi kápolna. A kápolna freskóin látható oroszlánok, melyek 800 éve vigyázzák Magyarországot, valamint a kápolna rózsaablaka nem csak az esztergomi vár, de Esztergom jelképeivé is váltak.

E kiemelkedő értékeink közkinccsé tétele érdekében a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma pályázatot hirdetett általános iskolás diákok számára: a saját fantáziájuk alapján egészítsék ki rajzban az esztergomi vár királyi kápolna freskó töredékeit: az oroszlánokat, Krisztus és Mária életének jeleneteit. Gyönyörű pályamunkák érkeztek.
E gyermekrajzokból készítette el a Vármúzeum a 2023. év Adventi kiállítását, melynek megnyitójára szeretettel várunk mindenkit.
A megnyitó időpontja: 2023. 11. 30. 17 óra
A megnyitón való részvétel ingyenes.
A kiállítást a továbbiakban 2024. 01. 20-ig lehet megtekinteni a múzeumba megváltott belépőjeggyel.
A látogatókat arra kérjük, szavazzanak kedvenc alkotásukra!
A látogatói szavazatok alapján odaítélt közönségdíjat, 2024. január 26-án adjuk át a legtöbb szavazatot kapott rajz készítőjének.

2023. december 8-án nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány szokásos adventi kiállítását a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Nagytermében, XI. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás és Művészeti vásár címmel. A kiállítás attól különleges, hogy 20 művész munkája közül válogathatnak a művészeti alkotást vásárolni szándékozó látogatók.
Vásárlásukkal a művészeket, a Rondella Galéria jövő évi tárlatait és az Eurohíd Alapítvány munkáját támogathatják.
A XI. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás 2023. december 8. – 2024. január 28. között látogatható a MNM Esztergomi Vármúzeumának Nagytermében (Esztergom, Szent István tér 1.).


Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020