Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
„Kiscsibéim” élményprojekt az Aranyhegyi Óvodában

„Kiscsibéim” élményprojekt az Aranyhegyi Óvodában

24. május 22. 14:09 szerda (55 napja)

Darázs Boglárka Csenge, az Aranyhegyi Óvoda óvónénijének beszámolóját olvashatják!

„Kiscsibéim” élmény projekt, avagy állat orientált ismeretbővítés óvodásaimmal 


Gyerekkoromban mindig is tartottunk baromfikat, amiket mi keltettünk, neveltünk fel. Számomra teljesen természetes volt, amikor elkezdtek csipogni a tojásban a kiscsibék, majd csurom vizesen kibújtak abból. Tudtam, hogy kell várni egy kicsit, ameddig a keltetőgépben, vagy a tyúkanyó alatt megszáradnak, majd megfoghattam, simogathattam vagy egyszerűen csak egész nap csodálhattam őket. Soha nem gondoltam azt, hogy másnak ez a dolog nem mindennapos. Majd, amikor nagyobb lettem és az osztálytársaimmal környezetismeret órán ellátogattunk a családi házunkba, megtudtam, hogy más gyerek akkor lát ilyet először. 
Mikor lediplomáztam és óvónőként kezdtem dolgozni, biztos voltam benne, hogy ezeket a gyermekkori élményeket, tudásomat és tapasztalataimat átszeretném adni óvodásaimnak. A lehetőséget, hogy édesanyám udvarán álló kihasználatlan épületet erre a célra felhasználjam azonnal támogatták a csoportomba járó gyerekek szülei, kollégáim és a családom. Múlt évben több hétvégi munkát követően az előbb említettekkel kialakítottunk egy olyan helyet, ahol a gyerekek végig kísérhették a keltetés folyamatát, egészen a tojás keltetőgépbe való behelyezésétől, a kiscsibék, kisfürjek bújásán át a felnőtt állatok tojásrakásáig. 


 Idén újraindítottuk a keltetőt, amihez már nem csak az Aranyhegyi ovisok, hanem iskolások ellátogathattak. Két hét alatt összesen 110 gyermeknek volt lehetősége személyesen megnézni, hogyan bújnak ki a kiskacsák, kisfürjek és kiscsibék. A bátrabbak kézbe is vehették, megsimogathatták őket. Merem vallani, hogy amit ebben a korban tapasztalnak meg a gyerekek, az nem most, de később olyan meghatározó szerepet tölt majd be az életükben - talán százból csak egynek- de akkor is ebben a felgyorsult világban időt szakít majd a természet alapvető, de mégis csodának nevezett folyamatainak megélésére. 
 „A gyermeknevelésben nem beszélni kell. Mondasz, amit akarsz, úgysem a szavaiddal – az életeddel mutatsz példát.” Nyírő András

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020