Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Automata raktárral és kerékgyártó gépekkel bővült a Neuzer Kerékpár Kft.

Automata raktárral és kerékgyártó gépekkel bővült a Neuzer Kerékpár Kft.

24. május 31. 07:28 péntek (46 napja)

Az ország legnagyobb magyar tulajdonú, független kerékpárgyára, az esztergomi Neuzer Kerékpár Kft. 750 millió forintos beruházást hajtott végre. A fejlesztés során automatizált raktárcsarnokot építettek és új kerékgyártó gépeket állítottak üzembe. A projekt 299,7 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el a Magyar Multi Program keretében. A beruházás 18 új munkahelyet teremtett.

A projekt az alábbi fejlesztési tevékenységeket tartalmazta:

1. Logisztikai komplexum építése

  • Saját tulajdonú telken, a Neuzer Kft. gyártóbázisának szomszédságában 1820 négyzetméteres magasraktárat építettek, 4560 szabványos raklap kapacitással.
  • A magasraktári csarnokba hatszintes polcrendszer és intelligens raktári irányító és nyilvántartó rendszer került. Az új raktárban alkatrészeket tárolnak, az anyagmozgatást automata és félautomata forgóvillás targonca segíti.
  • A társaság eddig 8.000 négyzetméteren tárolt kerékpárokat és alkatrészeket, azonban a megváltozott szállítási folyamatok nem biztosítják a folyamatos gyártáshoz szükséges alkatrészek határidőre való beérkezését, ezért vált szükségessé a raktárkapacitás bővítése.

2. Eszközpark fejlesztése

  • A gyártásban 370 négyzetméteres  gyártóterületen speciális elektromos kerékgyártó részleget alakítottak ki, három kerékfűző és két kerékcentírozó gép beállításával. A gépsor napi 800 kereket képes elkészíteni és az elektromos kerékpárokhoz szükséges, 8 centi széles felnis kereket is tudják kezelni. A teljesen automata centírozógép 0,3 milliméter tűréssel dolgozik.
  • A gyártás fejlesztésének célja az volt, hogy minél több alkatrészt lehessen házon belül gyártani, így csökkenjen a függés a külföldi, elsősorban távol-keleti beszállítóktól.

3. Napelem

  • A felépült csarnok tetejére 160 darabból álló, 60 kWh névleges teljesítményű napelem rendszert telepítettek. A berendezés az épület világítási, hűtési és fűtési energiaigényének 100 százalékát biztosítja.

HÁTTÉR:

Az 1996-ban alapított Neuzer Kft. Magyarország legnagyobb magyar tulajdonú, független kerékpárgyára, amely jelenleg évente közel 50 ezer kétkerekűt gyárt. Elektromos kerékpárból 2020-ban 12 ezer darabot, 2021-ben 18.200, 2022-ben 27.300 darabot, 2023-ban 31 ezer darabot adtak el. A vállalat termékeinek több mint felét külföldön értékesíti, legnagyobb piacaik; Belgium, Hollandia, Németország, Románia, Svédország, Szlovákia, és Szlovénia. A társaság 143 főt foglalkoztat, árbevételük 2022-ben meghaladta a 7,6 milliárd forintot, 2023-ban a jelentős recesszió ellenére is több mint 6 milliárd forint árbevételt értek el.

További információ a www.neuzer.hu oldalon érhető el.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020