Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Múzeumok Éjszakája: 450 intézményben várják az érdeklődőket

Múzeumok Éjszakája: 450 intézményben várják az érdeklődőket

24. június 13. 13:02 csütörtök (33 napja)

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja a látogatókat június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján.


Huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Az idei kiemelt tematika – a foci Eb-re is reflektálva – a „Gólpassz", amely kulturális értelemben a nagy alkotók nagy elődeire utal.
Továbbá újítás, hogy a rendezvénynek két kiemelt helyszíne is lesz: Székesfehérvár és Esztergom. Székesfehérváron 15 helyszínen 50 programmal, míg Esztergomban 13 helyszínen 65 programmal várják az érdeklődőket – mondta Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese június 12-én, a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón, ahol a Konstantinápoly Budapesten – Így látták a „mesés keletet” a századfordulón című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan török kávé bemutatóval és kóstolóval várták a vendégeket, akik az Arab Oskolával is megismerkedhettek.
A miniszterhelyettes kiemelte, hogy a múzeumok idén ráirányítják a figyelmet a különféle művészeti stílusok jelentős előfutáraira, másrészt új irányzatokra is. Továbbá a múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket. Zsigó Róbert a reményét fejezte ki, hogy a Múzeumok Éjszakája idei látogatószáma eléri vagy meghaladja az eddigi rekordot jelentő tavalyi 380 ezret.
„Esztergom Magyarország első városa, a település múltja, történelmi, vallási és kulturális emlékei különös lehetőséggel és felelősséggel ruháznak fel bennünket. Számunkra a Múzeumok Éjszakája ünnep, egyben összefogás is, határon átnyúló plusz helyszínként Párkány is bekapcsolódik a programokba” – mondta Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki a június 22-i kínálatból IV. Károly király koronázási trónszékének bemutatását emelte ki a Keresztény Múzeumban.
„Az önkormányzati struktúra legfontosabb feladata a közösségszervezés, amely elképzelhetetlen a kultúra és a sport nélkül. A Múzeumok Éjszakája csodálatos lehetőséget ad bemutatni kulturális és történelmi értékeinket” – jegyezte meg Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A város június 22-i programjai közül felhívta a figyelmet a Hadtörténeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös kiállítására, a Szeged és Fehérvár közötti együttműködésben a Csók István Képtárban megvalósuló kínai tárlatra, valamint a Koronázó Bazilika látogatóközpontjára. Hozzátette: idén a látogatók a Regőczi István Alapítványt támogathatják jótékonysági céllal.
A sajtótájékoztatónak helyet adó MKVM igazgatója, Török Róbert arról beszélt, hogy intézményükben a Múzeumok Éjszakáján lesz például focis játszóház, tárlatvezetések, előadások, keleti kávézó, interaktív fotózkodás, keleti zene. Az esemény idei nagykövete Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas színművész. A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth Rádió, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.
A Múzeumok Éjszakája programjairól részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található.
Továbbá a helyszínek közötti keresést a „MUZEJ EVENT@HAND” elnevezésű ingyenesen letölthető mobil applikáció segíti.
Felhasznált források: Múzeumok Éjszakája sajtóközlemény / MTI

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020