Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Otthon az esztergomi várban

Otthon az esztergomi várban

24. június 17. 08:16 hétfő (29 napja)

ISMERD MEG A VÁRAT 12 RÉSZES SOROZATUNKBAN HÓNAPRÓL-HÓNAPRA!

Sorozatunk ebben a részében visszamegyünk a kápolnába és megnézzük az oroszlánokat.

A VÁRKÁPOLNA OROSZLÁNJAI

A várpalota, de talán egész Esztergom leghíresebb figurája az Esztergomi Oroszlán. Pompás színei, gondos kidolgozottsága, a mögötte emelkedő életfa motívuma Európában egyedülállóvá teszi.

Béla a bizánci udvarban nevelkedett és tanult; és ott az oroszlán királyi szimbólumnak számított: az Isten (és ezzel a császár) mindenhatóságát jelképezte. Így, mikor Béla, uralkodásának (1172-1196) vége felé felépíttette a kápolnát, annak szentélyét oroszlános freskókkal díszíttette. Sajnos, a szentély az 1595. évi ostrom során elpusztult, csak a szélső falaiból, továbbá három oroszlánból (az életfa motívumosból, a hátranéző oroszlánból és egynek a mancstöredékéből) maradtak meg kisebb részletek. A freskótöredékek 1934. évi előkerülésekor még azt hitték, „csak” 14, medalionba foglalt oroszlán lehetett a díszítés része, mára már tudjuk, két sorban meneteltek a szentélyben az oroszlánok. Sőt, nem csak ott, hanem a kápolnát a lakótoronnyal összekötő falon, az előtérben és a lakótorony belső, kisebbik lépcsőházának az oldalán is előkerültek az oroszlánokat övező medálionok apró töredékei.

Így a „szép időkben”, a XIII. század elején egy nagyobb falka: 50-60 oroszlán között sétálhatott át a király a kápolnából a hálószobájába.

Izgalmas a kérdés, vajon tényleg csak oroszlánok, vagy esetleg egyéb állatok, netán sárkányok is megjelentek a falakon? De erre már valószínűleg soha nem tudjuk meg a választ.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020