Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
95 éve született Dévényi Iván

95 éve született Dévényi Iván

24. augusztus 08. 15:16 csütörtök (3 hónapja)

Dévényi Iván  pedagógus, műkritikus, műgyűjtő ma 95 éve, 1929. augusztus 8-án született Budapesten. 

1947 és 1951 között végezte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karán a magyar–történelem szakot. 1951-től Esztergomban élt és tanított.

Nagy érdeklődéssel fordult a képzőművészetek, különösen a festészet felé, majd  elsősorban a XX. századi magyar művészet felé fordult. Annak korszerű, európai összefüggéseit is feltáró bemutatását tekintette elsődleges feladatának. Figyelme az elfeledett vagy hallgatásra kényszerített mesterekre és a külföldre szakadt alkotókra is kiterjedt. Bátor kiállása ezen művészet mellett erősen eltért a hivatalos irányvonaltól.

Dévényi több mint két évtizedig - a fájdalmasan korán, 48 éves korában bekövetkezett haláláig - vezette a Vigilia képzőművészeti rovatát, írásai rendszeresen megjelentek a Művészet című szaklapban és még számos más, rangos folyóiratban. Könyvet sikerült megjelentetnie Tihanyi Lajosról (1968), Kernstok Károlyról (1970), Vajda Lajosról (1972), Thorma Jánosról (1977), és társszerzője volt több más kiadványnak. Emlékezetes volt - egyebek mellett - Csontváry-tanulmánya, Borsos Miklós művészetének erőteljes propagálása, Kondor Béla melletti kiállása.

Nevét Esztergom Megyei Jogú Város legújabb galériája viseli. 

Czóbel Béla: Dévényi Iván arcképe, 1964

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020