Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Összehajtogatott kelta kard

Összehajtogatott kelta kard

24. október 04. 08:50 péntek (22 napja)

A Balassa Múzeum október havi műtárgya

Összehajtogatott kelta kard

A kelta törzsek már a Kr.e. IV. század végén behatoltak a Kárpát medence területére, ebből az időszakból számazik a képen látható fegyver is. A kelták hitvilágáról kevés írásos emlék maradt ránk, de vélhetően úgy gondolták, hogy halottaikat a túlvilágra minden földi jóval fel kell készíteniük. A sírgödrökben ezért találni étel-ital áldozatokat valamint különböző használati tárgyakat, fegyvereket. Ez a kard is ilyen rituális célt szolgálhatott.

A Kr.e. III. századtól a kelta népesség körében elterjedt a hamvasztásos temetkezés. Az elhunyt harcost fegyvereivel együtt helyezték a máglyára. Hamvaikat és viseletüket külön-külön helyezték el a sírgödörben. A fegyvereket összehajtva vagy elgörbítve tették az elhunyt mellé, ami a túlvilágon ismét használhatóvá válik.


A fegyver meghajlítására több elképzelés is született. Elképzelhető, hogy a hamvasztásos temetkezés méretéből adódóan hajlították meg vagy a későbbi sírfosztogatásokkal szemben, esetleg valamilyen kultikus jelentése volt a fegyver ilyen jellegű megrongálásának.

Torda Márton, muzeológus

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020