Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Tégy egy lépést a békéért!

Tégy egy lépést a békéért!

22. június 14. 09:08 kedd

Esztergom Megyei Jogú Város - a felkérésnek eleget téve - szintén bekapcsolódott a Békefutásba (Peace Run). Június 15-én, szerdán reggel 8:00-kor indul a váltó Párkányból a Mária Valéria hídon keresztül városunkba.

Az esztergomi szakasz kezdetén egy rövid ünnepség keretein belül Steindl Balázs alpolgármester köszönti a békefutókat, majd a Bánomi Óvoda ovisainak műsorát követően Maráz Zsuzsanna ultrafutó leleplezi a béketáblát. 

Június 15-én (szerdán) reggel érkeznek tehát Magyarországra, ahol 8 napig tart a futás. A Mária Valéria hídon átfutva Párkányból érkeznek meg Esztergomba, ahonnan ezen a napon Visegrádig futnak. 

Csatlakozási pontok:

  • Párkány(híd szlovák oldal) 8:00 óra
  • Esztergom, Mária Valéria híd (magyar oldal) 8:30 óra
  • Esztergom. Bazilika 9:30 óra
  • Visegrád Ált. iskola, Rév u. 2. 11:00 óra

Mi is az a Békefutás (Peace Run)?

A Peace Run 6 földrész 140 országában megrendezésre kerülő váltófutás, melynek célja, hogy fejlessze a nemzetek közötti barátságot. Európában 2022-ben a váltófutás, a Duna folyó mentén, 10 országban zajlik. Közel 3000 kilométeren, több százezer ember részvételével. A Békefutás a világ legnagyobb égő fáklyás váltófutása. Az alapító, Sri Chinmoy, sportoló, filozófus és művész 1987-ben indította útjára a kezdeményezést. A Békefutás küldetése, hogy áthidalja a nemzetek közötti kulturális és vallási határokat, illetve saját belső határaink átlépése. Célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző országok lakóit. A Békefutás hitvallása, hogy egy ilyen esemény az egység és a béke üzenetét hordozza, amely túlszárnyalja az emberek közötti nemzeti, politikai, faji, vallási hovatartozásból fakadó határokat.

A futás mottója így hangzik: „Tégy egy lépést a békéért!"

Ez a lépés lehet valódi vagy jelképes. A Békefutás célja egy egyszerű gondolatra épül. Ha én teszek egy lépést vagy erőfeszítést a harmóniáért, vagy ha én magam akár csak egy percre is békésebbé váltam, akkor ezáltal a világ is egy picit jobbá lett. Ahelyett, hogy bírálnánk a világot, megtesszük azt, ami a saját felelősségünk: önmagunkban és közvetlen környezetünkben a békére törekszünk. Mindössze azt reméljük, hogy rendezvényünk hitet és reményt ad ehhez, illetve elgondolkodtatja, és tudatosabbá teszi az embereket ezzel kapcsolatban.

A rendezők szeretettel várnak mindenkit, aki akár csak pár lépésre is, de bekapcsolódna a futásba! Rövidebb vagy hosszabb távra, pár km vagy 10-20 km. "Nem verseny, együtt futunk a béke fáklyával, kb 6 perces tempóban. Települések elején csatlakozhatnak a helyiek gyerekek, felnőttek és rövid ünnepséggel szokták fogadni a futókat a település központjában. Aztán futunk tovább együtt. A rendőrség és a szervezők autói biztosítják a futókat az országúton egy sávban."

Az eseményről bővebenn ITT olvashatnak.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020