Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
25 éve Zöld Óvoda az intézményünk - „Vadvédelem gyerekszemmel” 2022

25 éve Zöld Óvoda az intézményünk - „Vadvédelem gyerekszemmel” 2022

22. október 11. 11:34 kedd

Óvodánk nevelőtestülete 1997-ben Hamvas Gyuláné Rózsa óvodavezető irányításával felismerte azt, hogy mennyire fontos a környezettudatos gondolkodás kialakítása már kisgyermek korban. Ennek megvalósítását tűzte ki, amikor elkészítette első helyi pedagógiai programját : „Programunkban a természeti és társadalmi értékek felismerését és óvását segítő szemlélet és magatartás kialakítását szeretnénk megalapozni és hangsúlyozni. Felelősséggel tartozunk gyermekeinkért, a jövőért, a természet és társadalom valódi értékeinek felismertetéséért és megszerettetéséért, ápolásáért és megőrzéséért, aminek tudatosítását már kisgyermek korban el kell kezdenünk. Továbbá, hogy természetes környezetünk az emberi gondatlanság miatt egyre csak pusztul. Arra, hogy a környezetet védeni, szeretni kell, meg kell tanítani a felnövekvő nemzedéket. Ezt a szerepet, egymást kiegészítve az óvoda / iskola / és a család tölti be . Ez a szerep egyben az ezredforduló komoly pedagógiai kihívása is.„ 

Az Esztergomi Zöld Óvoda tevékenységeinek szervezéséhez a zöld jeles napokról való megemlékezés  adja a vezér fonalat. A nevelési évben a Takarítási Világnap indítja és az augusztus 20-án megrendezett díjátadó zárja, melyen a Nemzetközi Konyhakerti nap (augusztus 30.) mintájára elindított Magyarország Legszebb Konyhakertjei Országos Program helyi versenyében nevezett „kertészeket” díjazzák. 2022-ben óvodánk közösségi kertje a megosztott II. helyezést érte el. Két meghatározó zöld ünnepre kiemelt eseményként tekintünk.

Az egyik október 4.-én az Állatok Világnapja, a másik pedig április 22.-én a Föld Napja. Nagyszabású családi rendezvényeinken változatos témákkal, gazdag élmény-, és ismerettartalommal várjuk az érdeklődő gyerekeket családjukkal. A 2022-es évben Komárom Esztergom megyében egyedülállóan már második alkalommal nyertük el az Állatbarát Óvoda címet, melyet az Állatorvosi Egyetem ítél oda. A cím birtokosai számára a felelős állattartás és az állatvédelem mellett a felnövekvő nemzedék állatvilággal való megismertetése is kiemelt fontosságú. „Amit ismerek, arra vigyázok!” ez a mottó. Idei Állatok Világnapi rendezvényünkön a Magyarországon élő erdei vadak megismertetését tűztük ki célul.

Vadvédelem gyerekszemmel” címmel öt állomásból álló „tanösvénnyé” alakult át az óvoda udvara. A nagyvadakon kívül az apróbb állatokkal és az avarszinten megtalálható élővilággal is ismerkedhettek a résztvevők. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak azoknak, akik szemléltető eszközökkel (bőrök, szőrök, agancsok, agyarak, rovarbölcsők, bogarak, termések) segítették a program szervezését. Az óvoda tevékenységei projektbe szervezve, egész héten ebben a témában kínáltak élmény- és ismeretszerzési lehetőséget a gyerekeknek.

Nagycsoportosaink olyan farmra is ellátogattak, ahol élőben csodálhatták meg a vaddisznókat és egyéb állatokat. Kisebb csoportjaink a környéken élők meghívására kutyákkal, cicákkal, a baromfi udvar lakóival találkozhattak. A felelős állattartás jegyében a tavalyi évben eledel gyűjtést szerveztünk a Bogáncs Kutyamenhely részére. Idén a virtuális örökbefogadás lehetőségével élve örökbe fogadtuk (persze csak virtuálisan) a menhely egyik négylábú lakóját. A három kiválasztott barátságos kutya közül végül Brigit kutyus kapta a legtöbb szavazatot a gyerekektől.

Bízunk abban, hogy a környezettudatos szemlélet ilyen sokoldalú erősítése az óvodában a gyerekeken keresztül a családok életére is hatással van. Az eltelt két és fél évtized alatt már így nőttek fel generációk, akik felelősen gondolkodnak a környezetükről. Ismerik, óvják és védik azt.

2022-ben, a program megvalósításának 25 éves jubileumán csak  megerősödni tud óvodapedagógusainkban az a hit, hogy jó utat választottunk. Azóta a  program részleteiben nagyon sokat gazdagodott és megfelel a kor pedagógiai kihívásainak is.

Gyökereket és szárnyakat” – ezt a Goethe idézetet választottuk a program mottójának: „…a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják, hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni vagy inkább repülni.” 

Esztergom, 2022.10.11.

Balig Zsuzsanna

Esztergomi Zöld Óvoda óvodavezetője

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020