Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Megyei Jogú Városok Szövetsége - közgyűlés

Megyei Jogú Városok Szövetsége - közgyűlés

22. október 11. 13:22 kedd

2022. szeptember 26-án megtartotta soron következő közgyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége. A közgyűlésen Hernádi Ádám polgármester képviselte városunkat.

Új taggal bővült a szövetség

A közgyűlés egyhangúan elfogadta Baja Megyei Jogú Város csatlakozási kérelmét, így a MJVSZ immáron 25 tagból áll.

Nehéz helyzet nehéz megoldásokat szül

A közgyűlés határozatot fogadott, melyben javasolják a Kormánynak, hogy a települési önkormányzatok részesüljenek kiegészítő támogatásban az energia-, nyersanyag- és üzemanyag árak kompenzációja céljából, továbbá a mikro- kis- és középvállalkozások a munkahelyek megtartása érdekében.

Kérik továbbá a Kormányt, hogy a szolidaritási hozzájárulás 2023. január 1-ével bevezetni kívánt új szabályait halasszák el egy évvel.

Javasolták még a gépjárműadó jelenlegi megosztási módszerének felülvizsgálatát.

Emellett felhatalmazták Szita Károly Elnököt, hogy levélben forduljon az Európai Bizottsághoz, hogy a hazánknak járó helyreállítási és felzárkóztatási alapokat mielőbb megkaphassuk. Mint mondta: "nagy a baj, azt nem mi okoztuk, mégis nekünk kell elszenvedni. a megyei jogú városok ukrán menekültek százezreit fogadták be, intézményeik ukrán gyermekek és fiatalok tízezreinek biztosítanak megfelelő bölcsődei, óvodai, iskolai ellátást, oktatást és nevelést. Most ezeknek az intézményeknek a működése is nehéz helyzetbe került."

Gulyás Gergely a közgyűlést követő sajtótájékoztatón elmondta: „Egyetlen hosszú távú megoldás van, az, ha az energetikai szankciók helyett olyan politikára térünk át, ami normalizálja Európában az energiaárakat"

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020