Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
147 éves a Keresztény Múzeum

147 éves a Keresztény Múzeum

22. október 12. 12:44 szerda

147 évvel ezelőtt, 1875. október 12-én nyílt meg az esztergomi Keresztény Múzeum.

A Múzeumot Prímási Kép- és Metszvénytár néven hozta létre Simor János ércek, hercegprímás, amikor a prímási palotában lévő magángyűjteményét intézményesítette azáltal, hogy – a hagyományokkal szemben – nem a mindenkori érsekre hagyta gyűjteményét, hanem a főszékesegyházra. Azzal a szándékkal tette ezt, hogy szeretett városát gazdag kulturális központtá tegye. Ez volt az ország harmadik nyilvános múzeuma.

Megnyitásakor 206 középkori és XIX. századi festmény képezte a gyűjtemény részét, melyet még életében maga Simor János is bőségesen tovább gyarapított. Legjelentősebb szerzeménye a 60 festményből álló Bertinelli-gyűjtemény, melyet 1878-ban vásárolt Rómában.

A Keresztény Múzeum nevet 1887-ben vette fel. Simor János 1891-ben bekövetkezett halálát követően egész addig nem gyarapodott jelentős mértékben a gyűjtemény, mígnem az I. világháborút követően szert nem tett az Ipolyi-hagyatékra. Azóta egyedi vásárlások és adományok révén bővül a műemlékek sokasága.

„Az érseki képtárnak felállítása Esztergom városában egy olyan közművelődési fontos eseménynek tekinthető, melynek kellő méltánylása egy jobb, értelmesebb s hálásabb korra vár. E kicsiny gyűjtemény roppant áldozatokba került, nemzetünk s országunk javára szellem s culturális fejlődésére visszafolyó állandósított áldása lőn azon múlandó földi jónak, mely az egyháziak kezében még soha nem veszett el nyomtalanul, hanem mindig visszaháramlott a hazára.            ”

– Maszlaghy Ferenc: Az esztergomi érseki képtár (1876)

A gyűjteményről

A múzeumban a 13. századtól egészen a 19. századig lelhetők fel magyar és európai művészek alkotásai. Az ország harmadik legjelentősebb képtára emellett gazdag iparművészeti és grafikai gyűjteménnyel is rendelkezik.

Legreprezentatívabb műkincsei között megtalálható egy 1480 körüli Úrkoporsó, M.S. mester XVI. századi táblaképei, számos külföldi (Pasellino, Giovanni di Paolo, Hubert Sattler, etc.) és magyar (Szoldatis Ferenc, Orlai Petrich Soma, Markó Károly, etc.) művész alkotásai.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020