Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Napfogyatkozás

Napfogyatkozás

22. október 19. 09:37 szerda

Az év utolsó napfogyatkozása Esztergomból is látható lesz október 25-én, kedden. A Hold részlegesen (44%-osan) fogja kitakarni a Napot. Ezt a látványos jelenséget az esztergomi amatőrcsillagászok a Széchenyi téren, a Szentháromság szobor előtt felállított két távcsővel mutatják meg az érdeklődőknek 11 és 13 óra között.

Hazánkból legutóbb 2015-ben láthattunk jelentősebb mértékű részleges napfogyatkozást. Most a napkorong 27,8–38,6%-át takarja ki a Hold, és az északkeleti határon élők láthatják a nagyobb „harapást”. A félárnyék 8:58:10-kor érinti az Atlanti-óceán vizeit Izlandtól északra 30 km-re. Gyorsan beborítja az Atlanti-óceán és Norvég-tenger vizeit, majd ráborul Európára. 11:00:04-kor van a fogyatkozás maximuma, a Nap 82%-a takarásban van. A félárnyék fokozatosan délre és keletre mozdul, de zsugorodása közben még beteríti az Arab-félszigetet, Iránt, Afganisztánt, Pakisztánt és Indiát. A félárnyék 13:02:08-kor hagyja el a Föld felszínét az Arab-tenger közepén. Budapestről nézve a fogyatkozás 11:17:50-kor kezdődik. A fogyatkozás közepén, 12:25:00-kor a fogyatkozás nagysága 0,44 magnitúdó, a napkorong 32,66%-a van takarásban, a Nap 30,3° magasan látszik a horizont felett. Ilyen mértékű napfogyatkozás során a napfény még nem csökken észrevehetően. A fogyatkozásnak 13:32:57-kor van vége számunkra. Hazánk más településeiről nézve a jelenség kontaktusidőpontjai ettől néhány perccel térnek el.

Figyeljünk a biztonságunkra!

A fogyatkozás megfigyelésekor ugyanaz érvényes, mint általában a Nap megfigyelésére: vigyázzunk szemünk világára! A Nap képét kivetíthetjük egy ernyőre is, így egyszerre többen vizsgálhatják a jelenséget (ne ragasztott okulárt haszáljunk!). Ez a Nap észlelésének egyik hagyományos módja. A távcsőboltokban kapható napfóliából szűrőt készíthetünk, amelyet távcsövünk objektívje elé szerelve teljes biztonsággal észlelhetünk. Léteznek speciális napprizmák is (Herschel-prizma), amelyekkel szintén biztonságos a megfigyelés. A leglátványosabb képet a H-alfa naptávcsövek nyújtják (Lunt, Coronado), amelyekben nem csupán a fogyatkozás fázisait, hanem a naplégkör igen látványos jelenségeit is jól láthatjuk. Léteznek napfogyatkozás-néző papírszemüvegek is, amelyek a szabadszemes, távcső nélküli megfigyeléshez alkalmasak. Amennyiben nem tudunk ilyet beszerezni, az ívhegesztéshez használt hegeszőüvegeket ajánlunk (14-es fokozat). 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020