Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
A Főszékesegyházat érintő változásokról

A Főszékesegyházat érintő változásokról

22. november 04. 11:12 péntek

2022. november 7 és 2022. december 16 között a Bazilika bejárata, előtere kerül felújításra. Ezen időszak alatt a Főszékesegyház – az Altemplom kivételével – továbbra is látogatható lesz az újfent megnyitott Északi-kapun keresztül, mely egyben ki- és bejáratként is funkcionál. Az útvonalat, a tájékoztatást 4 nyelvű irányító táblák fogják jelölni és segíteni.

  • A mozgássérültek számára feljutását segítő rámpa átkerült a Bazilika déli oldalára, mely a bejárat mellől indul és az Oszlopcsarnok széléhez illeszkedik. (A rámpa használatához segítséget kérni a pénztárban illetve a teremőrnél lehet.)
  • A jegypénztár a jelzett időszak alatt az Északi-torony előtti területen lesz egy külön konténerben, helyét szintén tábla fogja jelezni.
  • 2022. november 7-től az ajándékbolt, mosdó a Déli torony előtti fák alatt lévő területre fog költözni egy ideiglenes konténerépületbe, addig, ameddig a Déli torony teljes felújítása el nem készül.
  • A Déli torony és a vár közötti területen megtekinthető lesz a leemelt Déli kupola és 2 db harang is. Ezek itt helyben lesznek felújítva látványrestaurálás keretében.
  • 2023. Húsvétjára várhatóan elkészül a Kupola, a felső körül járó ismét látogatható lesz.
  • 2023-ban kerül felújításra a Szentély és a Templomtér padlózata is, ezért a Templomtér alkalmanként korlátozottan lesz látogatható, azon területekre vonatkozóan, ahol épp tartanak a munkálatok. Az aljzat felújítása nem érinti a Bakócz-kápolnát.
  • A Szent Adalbert Központ és a rámpa közötti parkoló továbbra is ingyenesen igénybe vehető. 2022. októbertől az ingyenes parkoló mellett található lift, a Prímás Pince hátsó, lift felöli bejárata, az ajándékbolt, a Boralagút zárva lesz várhatóan 2023. tavaszig. A Prímás pince első, város felöli része, az étterem zavartalanul üzemel.

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020