Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Virtuális kalendárium - 1. ablak

Virtuális kalendárium - 1. ablak

22. december 01. 08:00 csütörtök

A december a karácsony időszaka – már a hónap legelső napjaiban megkezdjük az ünnepre hangolódást. A várakozás egyik legemblematikusabb formája az adventi kalendárium. A hagyományos adventi naptár egy kartonból készített vékony dobozka, melyen 24 ablak jelzi a december 1-jétől karácsonyig fennmaradó 24 napot. Ha kinyitjuk az aznapi kis ablakot, kis csokoládéformát találunk benne. December 1-től 24-ig minden nap egyet nyithatunk ki a kis ablakokból, és egyet ehetünk meg a csokoládéból. De miről szól még az év utolsó hónapja? Ilyenkor egy kicsit számot vetünk önmagunkkal, visszatekintünk az elmúlt évünkre, felidézzük a szép és nehéz pillanatokat. Felkészítjük a lelkünket az új év befogadására.

Ahogy az egyén, úgy egy város életében is vannak fontos, meghatározó mérföldkövek: a monumentális beruházások mellett a mindennapok apróbb-cseprőbb történései gyakran az emlékezet homályába vesznek. Mi lehetne hát jobb alkalom felidézni az év eseményeit, mint az adventi időszak? Az Esztergom Újság ezzel a virtuális kalendáriummal kezdi meg az ünnepre hangolódást. Mától kezdve minden nap kinyitunk egy virtuális ablakot, melyen keresztül visszanézünk a 2022-es év eseményeire.

Nyissuk ki hát az első ablakot, és idézzük fel, mi minden történ Esztergomban januárban!

Sokaknak okozott kellemes meglepetést, hogy hosszú évek után előkerült az esztergomi Fürdő Szálló emblematikus alakja, az évtizedek óta elveszett „Pétör Mester a Kopasz” képe.

Három év után január 22-én, a Magyar Kultúra Napján újra átadták városunkban a Babits-díjat. Esztergom 2006 óta ezen a napon Babits Mihály-díj „Esztergom Kultúrájáért” kitüntetés adományozásával ismeri el azok tevékenységét, akik Esztergom kulturális életében kiemelkedő munkát végeztek. Elsőként a „VVV Jazz Klub” szervezői, Vörös László, Vörös Nikolett és Vörösné Strausz Eszter vehették át az elismerést. A Szentgyörgymezői Olvasókörben évek óta kiemelkedő programok az általuk szervezett „VVV Jazz Klub” valamint a „Sárkányszelídítő Jazz Napok”, melyek révén városunk jelentős helyet szerzett magának az ország jazz-térképén – a szervezők „jazz várossá” tették Esztergomot. Az Antenna Hungária kezdeményezésére immáron két éve sugározzák a Jazz Napok teljes műsorait a Bartók Rádióban.

A második díjazott Horányi László lett, aki az Esztergomi Várszínház igazgatójaként 26 éve végez kiemelkedő, elhivatott munkát. A Várszínház Esztergom kulturális életének meghatározója.   A 2021-ben 33. születésnapját ünneplő Esztergomi Várszínház hazai és határon túli színházaknak adott otthont a nyári szezonban.   Az augusztus 20-ához kötődő Bazilika előtti nagyszínpadi előadások a művészetet kedvelők ezreit csalják szó szerint a művészet oltárára. Munkásságát 1989-ben Csokonai-díjjal, 2003-ban Pro Urbe díjjal, 2019-ben Jászai Mari-díjjal, és Bánffy Miklós-díjjal ismerték el.

Harmadikként Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója vehette át a Babits-díjat. 1987-től tárlatvezető és könyvtáros, 1994-től művészettörténész, 2010-től igazgatóhelyettes, 2013-tól pedig nemcsak igazgatója, de szellemiségének képviselője és hirdetője minden elképzelhető fórumon. Igazgatói munkáját alázattal, nagy szakmai felkészültséggel végzi. A Keresztény Múzeum immár 35 éve szívügye, melyet több művészettörténet témájú könyve is fémjelez.

A város arculatának apró, ám igen fontos elemei az utcanévtáblák. Az idei év elején közel 20 utcában, illetve téren történt meg a hiányzó, sérült vagy más ok miatt cserére szoruló utcanévtáblák helyett új táblák kihelyezése a Királyi városrészben. Megújult az Angyal utca, Arany János utca, Árok utca, Bottyán János utca, Deák Ferenc utca, Főapát utca, Hősök tere, IV. Béla király utca, Jókai Mór utca, Kis Duna sétány, Kossuth Lajos utca, Lőrinc utca, Magyar utca, Simor János utca, Sissay köz, Széchenyi tér, Szent Miklós utca, Eszperantó utca és Mikszáth Kálmán utca.

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzat képviselő-testülete januárban egy alkalommal ült össze, ahol 14 napirendi pontot tárgyaltak.

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020