Kisfaludy Program
Interreg
Széchenyi2020
Bemutatkozik az Edo&Toma Acoustic

Bemutatkozik az Edo&Toma Acoustic

2023. szeptember 14. 08:07 csütörtök

Beszélgetés Hamar Edittel és Rátkai Tamással

Kristálytiszta hang, lágy dallamok, magával ragadó hangulat. Ez jellemzi az Edo&Toma Acoustic formációt, s erről a nagyközönség is meggyőződhetett számos alkalommal Esztergom rendezvényein. Tehetségük magáért beszél, s most megtudhatjuk azt is, honnan indult és hová tart Hamar Edit (Edo) és Rátkai Tamás (Toma) akusztikus duója. 

A zene mindig is az életem része volt. 8 éves koromban kezdtem a zeneiskolát, ahol hegedülni tanultam, és az évek alatt egy nagy vonószenekarig meneteltem. Később önszorgalomból tanultam meg gitározni, jelenleg pedig a zongorával kezdtem el komolyabban foglalkozni. Azonban a hangszerek mellett az éneklés a nagybetűs szerelem az életemben. Így az Edo & Toma Acoustic formáció számomra egy igazi álom projekt, hiszen ez az a stílus - finom, elegáns, könnyed dallamok - amiben igazán otthon érzem magam – kezdi a bemutatkozást Hamar Edit (Edo). 

10 évesen klasszikus gitározást tanultam az esztergomi zeneiskolában, majd később - mint a legtöbb fiatal - meg akartam váltani a világot az elektromos gitárommal. 19 évesen alapítottuk meg a még időnként ma is színpadra lépő 'Szépülő Városközpont' zenekart, mellyel az évek során egy Universal lemezszerződésig jutottunk. Nos, a nagylemez birtokában sem sikerült a világmegváltás, így visszatértem az alapokhoz. Az Edo & Toma Acoustic formációban ismét kiélhetem a bennem szunnyadó nyugodt, visszafogott, pengető nélküli gitározást, csakúgy, mint anno a zeneiskolában. A vokál mikrofon a szám előtt pedig már csak hab a tortán – veszi át a szót Rátkai Tamás (Toma). 

- Meséljenek, kérem a kezdetekről! Mikor és milyen apropóból alakult a formáció?

Egy közös stúdiózás alkalmával ismerkedtünk meg 10 évvel ezelőtt. A kezdetektől a levegőben volt egy közös projekt lehetősége, ami azonban csak évekkel később valósult meg, miután kiderült, hogy közös irodaépületben dolgoztunk. Ennek apropójából kezdtünk el próbálni és felépíteni a repertoárunkat. 2017-ben hivatalosan is megalakult az “Edo & Toma Acoustic” formáció, 2018 óta pedig rendszeresen fellépünk. Célunk, hogy produkciónkkal szebbé tegyük mások legfontosabb eseményeit, és felejthetetlen pillanatokat szerezzünk közönségünknek – jelenti ki határozottan Edo és Toma.

- Mit kell tudni az Önök által képviselt stílusról, és hogyan esett erre a választás?

Főként ismert világslágereket alakítunk át a saját ízlésünk szerint, és leginkább lágy, finom, elegáns dallamokat kombinálunk jazz-es és bossa-s elemekkel. Fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan megújuljunk, és előadásainkat izgalmasabbá tegyük, így időnként használunk looper pedált is, és a kísérő vokál is megjelenik. Repertoárunk kialakításában fontos szerepet tölt be a kettőnk közötti zenei összhang, vagy éppen különbözőség, hogy olyan dalok kerülnek feldolgozásra, melyek mindkettőnk zenei ízlésével megegyeznek. Repertoárunk nagyon sokszínű, hiszen fontosnak tartjuk, hogy mindenki megtalálja nálunk a szívéhez közelálló dallamokat.  

- Nagyon sokan hívják Önöket az esküvőjükre muzsikálni. Hogyan tudnak hozzátenni művészetükkel a pár életének legemlékezetesebb napjához?

Az elmúlt években sok párnak varázsoltuk szebbé a nagy napját és kísértük végig őket a legfontosabb pillanataikban. A vendégvárás, a szertartás és a vacsora alatti élő háttérzenével tudjuk biztosítani a meghitt, könnyed hangulatot. Mindig egyeztetünk a párokkal a repertoárról, így igény szerint választhatják ki a szerzeményeket, akár azt is, hogy a szertartás bizonyos pillanataiban mely dalokat hallanák szívesen.

- Hogyan kötődnek Esztergom városához? Milyen pluszt ad fellépéseikhez ennek az 1050 éves városnak a páratlan hangulata?

A középiskolai éveim Esztergomhoz kötődnek, így ez a város mindig különösen kedves számomra, hiszen az itt eltöltött idő alatt rengeteg emléket szereztem – meséli Edo. 

Lényegében minden szállal kötődöm Esztergomhoz. Itt éltem mindig is, itt voltam gyerek, itt végeztem az iskoláimat, sőt a Covid óta már a munkámat is itt végzem – mondja Toma.

Ami pedig egy közös pont, és amiért a szívünkhöz nagyon közel áll Esztergom városa, az pedig az, hogy kellő inspirációt és lehetőséget biztosított közös zenei pályánk elkezdéséhez. Számos helyi eseményen és kedvelt turisztikai helyszíneken bemutatkozhattunk az elmúlt évek során – teszik hozzá, szinte egyszerre.

- Mik a jövőbeli terveik? Merre tovább, Edo&Toma?

A legnagyobb motivációnk: egyszerűen az öröm, amit a muzsikálás okoz.  Terveink között szerepel egy kibővített zenei formáció is, zongorával, basszusgitárral, dobokkal vagy akár vonósokkal kiegészülve biztosan változatosabbá, izgalmasabbá tudnánk tenni a hangzást – meséli terveiket Edo és Toma.