Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Székesfehérvár

Székesfehérvár

24. április 24. 12:25 szerda (16 napja)

Székesfehérvár Magyarország szívében fekszik, közlekedési csomópont, az ország bármely részéről könnyen elérhető. Nem csak fekvése miatt élvez központi helyet, az ezeréves történelmi főváros a magyar államiság bölcsője. Középkori királyi székhely, koronázóváros. Államalapító királyunk, Szent István itt építtette fel a koronázó templomot, ahol a középkorban 38 magyar királyt koronáztak, s amelynek maradványait a Nemzeti Emlékhely őrzi.

A történelmi belváros máig megőrizte középkori utcaszerkezetét. Díszei a barokk, rokokó és copf épületek, amelyek páratlan régészeti, néprajzi és képzőművészeti gyűjteményeknek adnak otthont.  Fehérváron találjuk Aba-Novák Vilmos világhírű pannóját, amely az 1937-es párizsi világkiállítás magyar pavilonját díszítette. Legismertebb látnivalónk, a 20. században épült Bory-vár a hitvesi szerelem jelképévé vált.

Székesfehérvár ma az ország harmadik legerősebb gazdasági központja, jelentős ipari örökséggel. Innen gördültek ki a világ minden tájára az Ikarusz buszok. A 90-es években Közép-Európa szilícium völgyeként tartották számon, és azóta is a külföldi befektetések kiemelt célpontja. Az innováció a város életének legfőbb mozgatója. A 3D-s, a digitális és a robot technológia a vállalatokon keresztül diákjaink mindennapjainak része.

A város zöld oázisait és a környék vonzó kirándulóhelyeit kerékpáron is elérhetjük. Városunkban a műemléki Árpád-fürdő, a közelben a Velencei-tó és termálfürdői kínálnak lehetőséget a felfrissülésre. Körbevesznek bennünket a Vértes és a Bakony dombjai, erdői. Kedvelt célpont még 30 kastély és kúria, két borvidék, valamint az ókori római tartományi központ maradványait őrző Gorsium Régészeti Park is.

A város legfontosabb történelmi és összművészeti ünnepe, a Szent István király ünnepe köré szerveződő, tíznapos Székesfehérvári Királyi Napok. Középkori forgatagban vonulnak fel a királyainkat és a királynéinkat művészi módon megformázó óriás bábok. Kíséretük táncosokból, mutatványosokból, zenészekből, hagyományőrző harcosokból áll. A királyi programokat nagy múltra visszatekintő néptáncfesztivál színes kavalkádja is kíséri.

Történelmi Belvárosunkban a hétköznapokon is pezseg az élet, éttermeink és kávézóink hangulatos teraszain kézműves söröket, kiváló magyar borokat is kóstolhatunk. A hagyományos magyar gasztronómiát kiegészíti a fine dining, az ország fagyija és tortája.

Székesfehérvár egy ezeréves, mégis fiatal város, amely gondos kezekkel ápolja különleges örökségét, és innovatív szellemével építi jövőjét.

Esztergom testvérvárosa 2023 óta.

A város honlapja: https://www.szekesfehervar.hu/

 

 

 

Városi sziluett
Széchenyi Terv Plusz Interreg Kisfaludy Széchenyi2020