Esztergom a Dunakanyar fővárosa logo
Maintal

Maintal

20. április 21. 20:31 kedd


A németországi Maintal városával Esztergom 1993-ban kötötte meg a testvérvárosi szerződést.

Népessége: 38 930 fő (2017)


Maintal – a változatosság megélése

 

Ország, város, folyó: a három szó, amely egy ismert kitalálós játék címére emlékeztet. Az ország, város, folyó Maintalban a város sokszínűségének jelképe. Maintal igazi város, de mégis a természet közepén fekszik: vidéken. Itt összeolvad a város a természeti és a vidéki struktúrákkal. Egyben Maintal egy olyan város is, ahol nem csak a folyó, hanem sok minden mozgásban van.

 

Maintal, a város. A feltörekvő Rajna-Majna Metropolrégió szívében fekvő város a legjobb infrastruktúrát és közlekedési összeköttetést kínálja. A helyi szolgáltatások, gyermekjóléti hálózat, oktatási intézmények, nagyvárosok, mint Frankfurt am Main és Hanau szomszédsága vagy a Frankfurt/Rhein-Main Repülőtér közelsége: Maintalban minden közel van.

 

A vidéki Maintal. A város a természetben fekszik, délen a Majna, északon és nyugaton hosszan elnyúló gyümölcsöskertek régi gyümölcsfákkal, valamint erdő és mezők határolják. A négy városrészt, Dörnigheimot, Bischofsheimot, Hochstadtot és Wachenbuchent a természet veszi körül, noha a a Rajna-Majna vidék központjának közepén fekszenek. A történelmileg kialakult hangulatos óvárosok és a modern infrastruktúra Maintalban a vidéki báj és a városi élet egyedülálló együttélését alkotják az autópályák, a repülőtér és Frankfurt, a vásárváros közvetlen közelében.

 

Maintalban zajlik az élet. Maintal változatos és mindig mozgásban van. A családok ugyanúgy otthon érzik itt magukat, mint az egyedülállóak, az idősek éppúgy, mint a fiatalabbak. A családbarátság együtt jár a példás gyermekgondozással és a fiatalok találkozóhelyeivel. Kereken 180 egyesület kínál izgalmas tevékenységet mindenféle érdeklődésű és korú embernek. Az idősekkel történő foglalkozás széles spektrumú, az aktív szeniorok nagyon jól fogadják. A város fontos tartóoszlopa a társadalmi élet minden területén megjelenő önkéntesség a kultúrától a sportig. Maintal a vállalkozások számára is érdekes: megfelelő és kedvező árú ipari területek, korrekt adózás és Maintal város ipartámogatásán keresztül egyéni figyelemmel kísérés erős érvek egy ilyen telephely mellett.

 

Négy városrész – egy város. Az élénk Dörnigheim, az üzleti Bischofsheim, Hochstadt az idillikus  favázas házaival és Wachenbuchen a természet közepén: mind a négy  városrésznek egészen sajátos bája van. Talán nem utolsósorban ezért kötődnek az emberek erősen városukhoz és büszkék az élet minőségére Maintalban. Az autós és  a vonat-összeköttetés minden irányban kitűnő, a „világ kapuja”, a Frankfurt/ Rhein-Main repülőtér csak egy ugrásra található. Ennek ellenére a maintaliak gyalogosan vagy kerékpárral néhány perc alatt eljuthatnak a természetbe.

 

Maintal történelme. Maintal 1974-ben jött létre. Alapítása a járások, városok és községek újjászervezésének köszönhető, amely az egész Szövetségi Köztársaságra kiterjedt (területi reform).

Maintal a korábban önállóan a Hanau járáshoz tartozó Dörnigheim am Main város, valamint Bischofsheim, Hochstadt és Wachenbuchen községek összevonásával jött létre. A területi reform óta Maintal a Main-Kinzig járás második legnagyobb városa, amely szintén 1974-ben, Hanau, Gelnhausen és Schlüchtern járás összevonásával keletkezett.


Dörnigheim városrész története
Dörnigheimot először 793-ban említik az oklevelek.
A városrész Hanau grófság és Mainz hercegség Jakab-kolostorának tulajdonát képezte ebben az időben. Később a grófságnak sikerült megszerezni a mainz-i részeket is, így kizárólagos tulajdonossá vált.
Az évek múlásával Dörnigheim hatalmas utcáin és folyópartján terjedelmes kikötők, istállók, kocsiszínek, kovácsműhelyek, pálinka- és sörfőzők, bognárműhelyek és szíjgyártó műhelyek jöttek létre, kiszolgálva az átutazók igényeit.
Kb. 1350 óta a falut fal veszi körül.
Az évszázadokon át tartó lassú fejlődést a II. világháború után robbanásszerű népességnövekedés követte. Végül Dörnigheim 1964-ben nyerte el a városi jogot.

Bischofsheim városrész története
Bischofsheim neve először 852-ben szerepel az oklevelekben.
Bischofsheim – a többi városrésszel ellentétben – Bannwaldhoz tartozott, jogilag pedig a bomheimi hegység területéhez.
A falu 1538-ban teljesen leégett és hamarosan új település született. A lakosság főként a mezőgazdaságból: szőlő- és bortermelésből, illetve gyümölcstermesztésből élt.
Bischofsheim is az utóbbi 60 évben nőtte ki magát igazi nagyközséggé.

Hochstadt városrész története
A városrészt 846-ban említik első ízben az oklevelek, de minden valószínűség szerint sokkal régebb óta létezik.
1350-ben a már meglévő városfalat tovább bővítették. Hochstadt egészen a 20. század fordulójáig nem terjeszkedett ki annyira, hogy a város területe ezen a falgyűrűn kívülre essen.
Hochstadt városrész lakosságának is főleg a mezőgazdaság és a bortermelés nyújtotta a fő kereseti lehetőséget.
Mindent összevetve Hochstadt rendkívül gazdag falu volt.

Wachenbuchen városrész története
Wachenbuchen a második legrégebbi városrész, 798-ból származik első okleveles említése.
A közösségi tartomány eleinte a stammburgi Buchen urak kezében volt, később legjelentősebb területeit Hanau grófja szerezte meg.
Wachenbuchenben rendkívül erős és összetartó zsidó közösség élt, és még ma is állnak az egykori zsinagógák.
Wachenbuchen lakossága is főleg a mezőgazdaságból élt.


Maintal templomai:
Maintal városának polgárai általában hívő emberek. Ez látszik meg a városképen is, hiszen a város valamennyi negyedében katolikus, evangélikus, sőt ún. „újapostoli” templom is áll.

A város lakosságának zöme evangélikus és római katolikus vallású.

A város katolikus templomai:
Mindenszentek temploma – Dörnigheim
Mária királyné templom – Dörnigheim
Szent Bonifác templom – Hochstadt
Bischofsheimi Kat. Templom – Bischofsheim

Maintal testvérvárosai:
Maintal városa – alapításának kezdete óta – igen fontosnak tartja a nemzetközi, külföldi kapcsolatok létesítését, fenntartását, ápolását.
Maintal több ország, így Görögország, Franciaország, Ausztria és Magyarország felé is nyitott az évek során, s mind a négy ország városaival rendkívül jó kapcsolatot tart fenn. Bár ez a testvérvárosi kapcsolat még nem túl régi, Maintal mindent megtesz a jó barátság és együttműködés érdekében.

A testvérvárosok és a szerződéskötések időpontjai:
Luisant, Franciaország: 1973. ápr. 21.
Moosburg, Ausztria: 1976. okt. 22.
Esztergom, Magyarország: 1993. okt. 10.
Katerini, Görögország: 1995. márc. 26.

Maintal és Esztergom kapcsolata:

Maintal városával az elmúlt évek során a zeneművészet és a diákszínjátszás területén alakult ki szoros és rendszeres kapcsolat.

Maintalból rendszeresen érkeznek városunkba karitatív céllal küldöttségek. Adományaikat az esztergomi karitatív szervezetek és a város oktatási és szociális intézményei fogadják.

A baráti társaságok szervezésében rendszeresen részt vesznek maintali barátaink a Szent István napi rendezvényeken, étel- és italspecialitásaik igen közkedveltek.
Az esztergomi tűzoltó-parancsnokság hasznos tapasztalatokkal gazdagodik a gyakori találkozások alkalmával.
Mindkét településen rendszeresen sor kerül a testvértelepülés jellegzetességeit, történelmi hagyományait, kultúráját bemutató kiállításokra.

A város honlapja: https://www.maintal.de/

Városi sziluett
Interreg Kisfaludy Széchenyi2020